Крепостните стени и кули на Лом, изрисувани в антични манускрипти,

...
Крепостните стени и кули на Лом, изрисувани в антични манускрипти,
Коментари Харесай

Откриха Лом в древни манускрипти от Оксфорд и Ватикана


 izlogba_karti_lom201805b  kr  kr  kr
Крепостните стени и кули на Лом, изрисувани в антични манускрипти, за устройството на Римската империя, сподели музеят в Лом. Уникалните документи се показват за пръв път в България и са извадени от цифровизираните към този момент архиви на библиотеките в Оксфорд, Париж, Мюнхен и Ватикана, заяви археологът Валери Стоичков.

Древните изображения са подредени в галерия на средновековни карти на Европа, в които участват българските земи и Лом, показан като цитадела и пристанище на Дунав. Колекцията с 27 копия на картографски изработки и документи бе открита в „ Нощта на музеите ” в Историческия музей на крайдунавския град.

Сред рисуваните с точност и майсторство географски показа за европейските земи през предишното са фамозната Певтингерова карта на Римската империя, картата на Абрахам Ортелиус от 1595 година и карта, отпечатана във Виена през 1737 г, евентуално поръчана от българи-католици, с в детайли показан на нея регионът на Чипровци.

„ Присъствието на Лом в географските карти на Европа през междинните епохи се изяснява с местоположението му на стратегическия дунавски път. В тези времена през Лом минават пътешественици, дипломати и офицери на път от Западна Европа към Истанбул. Картите, част от които въпреки всичко не са напълно точни, са и доказателството, че и в тези далечни епохи Европа познава България и я счита за част от територията си ”, споделиха историците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР