Константин го видял като знамение в небето, император Ираклий го

...
Константин го видял като знамение в небето, император Ираклий го
Коментари Харесай

Чудесата на Светия кръст



Константин го видял като предсказание в небето, император Ираклий го избавил от персийски плен

Царица Елена намерила зарития от неверниците гроб на Спасителя и светинята в него

Светата православна черква прави поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.
Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен е открит във връзка със следните събития в историята на Христовата черква: 1. Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; 2. Намирането на светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.

В началото на IV век няколко съуправители разделили територията на Римската империя. Максентий управлявал Италия със столицата Рим. Той бил нечовечен тиранин. Римляните потърсили помощ против него от Константин, под чиято власт се намирали земите на днешните страни Англия, Франция и Испания.
През октомври 312 година Константин потеглил с войските си към Рим. Той чувствал, че му е нужна помощ от небето. Обхванат от паника, не знаел по какъв начин да се моли. И Бог му оказал помощ с чудно привидение. Константин видял на небето блестящ кръст и над него надпис: " С това ще победиш "! През нощта Сам Господ Иисус Христос се явил насън на Константин и му заповядал да направи знаме, сходно на кръста, и да начертае кръст на щитовете и шлемовете на бойците. Константин извършил заповедта. Повикал бойци християни и ги запитал какво значат тези видения. Те му дали отговор, че Иисус Христос е Единородният Син на същинския Бог, че е слязъл на земята да избави индивидите и че кръстът е знак за победа над гибелта и знак на величие. Оттогава Константин почнал да уважава същинския Бог. Със силата на Кръста той освободил Рим, а тиранинът Максентий се удавил в Тибър. Константин схванал, че успеха му е дадена от Господа. Затова, когато по-късно му издигнали скулптура, заповядал да слагат в ръката й копие във тип на кръст и да напишат думи: " С това знаме освободих този град от игото на тиранина ". Константин приел християнската религия, а майка му - кралица Елена, била към този момент християнка.
Св. Елена отишла в Палестина, с цел да види страната, гдето живял и страдал Спасителят. Езичници и евреи, от ненавист към християните, били затрупали с пръст пещерата на Гроба Господен и сложили над нея идолско капище. Изображения на езически богове били дигнати и над Голгота, и над Витлеемската пещера. Св. Елена заповядала да разрушат капището, да съборят идолите и да разкопаят пещерата на светия Гроб. Близо до нея Константин построил храм в чест на Христовото Възкресение. Църкви били издигнати също на Елеонската планина, над Витлеемската пещера. Св. Елена поискала да открие самия Кръст, на който бил разпънат Спасителят. След дълги търсения били открити трите кръста, зарити в земята. Но по какъв начин да узнае кой е бил на Спасителя? Кръстовете били допрени до болна жена. Щом се допрял до нея Христовият кръст, тя оздравяла. Умрял човек, който носели към гробището, възкръснал. Тези чудеса разрешили всички подозрения. Архиепископ Макарий въздигнал високо кръста, та целият народ да го види и да му се поклони. Християните се покланяли ниско и възклицавали: " Господи, помилуй! "
Множество езичници и юдеи повярвали в Христа.
Това станало в 326 година
Св. Елена взела със себе си в подарък за своя наследник част от светия Кръст и откритите при него гвоздеи, които в миналото са били забити в ръцете и нозете на Богочовека. Останалата част от Кръста, поставена в сребърен ковчег, се пазела в йерусалимския храм " Възкресение Христово ". В 614 година персийският цар Хозрой завладял Йерусалим, разрушил църквите и отнесъл всички скъпоценности. Между отмъкнатите светини бил и животворящият Господен Кръст. 14 година по-късно император Ираклий възвърнал светинята в Йерусалим. Християните, отпред с Йерусалимския патриарх Захарий, с палмови клончета в ръце излезли на Елеонската планина да посрещнат светия Кръст. Императорът бил облечен в луксозни царски облекла. Като се доближил до Йерусалим, той изискал да носи самичък Кръста. Но когато трябвало да мине през портите на Голгота, Кръстът бил арестуван от невидима божествена мощ. Патриарх Захарий видял ангел Господен на портите, който му споделил: " Не така нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите! " След като патриархът му споделил, императорът незабавно облякъл елементарни облекла. С непокрита глава и необут, внесъл в църквата Кръста Господен. Патриархът го сложил на предходното му място за наслада и разтуха на целия християнски свят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР