Категорично няма регистрирани завишения или други аномалии, съобщи днес във

...
Категорично няма регистрирани завишения или други аномалии, съобщи днес във
Коментари Харесай

Специалист от АЕЦ „Козлодуй“: Няма опасна радиация по Северното Черноморие


Категорично няма регистрирани повишения или други аномалии, заяви през днешния ден във Варна Александър Рупчански, експерт по радиоекологичен мониторинг в АЕЦ „ Козлодуй ".

Статусът на радиационния гама декор по Северното Черноморие е естествен - сред 0,.5 и 0,15 µSv/h, което е особено за естествения декор в страната. Рупчански цитира данни от преносима лаборатория, с която през днешния ден са направени замервания в обитаемоте места по цялото Северно Черноморие, в това число и във Варна.

„ Проучването бе направено, поради разпространение на клюки за нараснал радиационен декор ", изясни кметът на Варна, Иван Портних. Проверката е разпоредена със съдействието на министър-председателя Бойко Борисов и обгръща територията от Шабла до Варна. „ Няма никакво завишаване на радиационния декор. Някой се пробва да основава изкуствено напрежие и терзание у хората. Няма обаче никакви учредения за това ", увери варненският кмет.

Във Варна замерването е било направено на две места - на входа на града и пред постройката на Общината, разкри експертът от АЕЦ-Козлодуй. „ Статусът на радиационния гама декор в страната е изцяло естествен. Мобилната лаборатория изпраща информация на всяка една минута до Гражданска отбрана, както и до Центъра за ръководство на повредите. Никъде в страната няма регистрирани отклонения в радиационната конюнктура. Нняма никакви учредения за терзания, добави още Александър Рупчански.

След като при започване на месеца Министерството на защитата на Русия заяви за гърмеж при тестване на реактивен мотор с течно гориво в Архангелска област, управляващите у нас успокоиха, че заплаха за българското население няма.

„ Радиационен облак няма да премине над България, безапелационен бе и шефът на Групово дело ПБЗН, основен комисар Николай Николов. Всеки ден се следи радиационният гама декор в страната, а в това вземат участие редица институции. Към момента няма никакво нарастване на радиационния декор на територията на страната и в прилежащите страни.

През месец ноември, тази година, в АЕЦ „ Козлодуй " ще се организира и образователна проява за всички сюжети при възможен нуклеарен случай. Такава подготовка се организира обичайно на всеки 5 години.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР