Какво може да разкрие за нас от онлайн поведението ни?

...
Какво може да разкрие за нас от онлайн поведението ни?
Коментари Харесай

Какво разкриваме онлайн? Повече отколкото си мислим



Какво може да разкрие за нас от онлайн държанието ни? Двама специалисти по компютърна сигурност - икономистът Алесандро Акуисти и компютърният академик Дженифър Голбек, разкриват в Ted Talk какъв брой малко знаем по отношение на това какво другите научават за нас посредством интернет.

Според експертите линията сред действителността и онлайн пространството се размива от ден на ден, само че това не е причина да спрем да й обръщаме внимание.

Акуисти счита, че персоналната отговорност за отбрана на данните е значима, само че не е задоволителна. Проблемът е доста по-голям от способността на един човек да управлява информацията за себе си, тъй като всяка седмица излизат нови способи, по които можем да бъдем следени по електронен път.

Голбек прибавя, че даже, в случай че човек желае да е в крайник с новите способи и технологии и да внимава какво разгласява, той отново няма цялостен надзор над данните.

Според анализите на езика да вземем за пример, това какъв брой постоянно употребяваме " аз " вместо " ние " или цялостен вместо къс член, разкрива разнообразни черти на характера.

" Има цялостен отдел от психолингвистиката, в който специалистите вършат задълбочено изследване и сравняване на думите, които употребявате и какъв брой постоянно ги употребявате. Резултатите от тях се свързват с черти на характера и това не е нещо, което може да разберете или контролирате ", разяснява Голбек.

В момента в Съединени американски щати, когато публикуваш информация онлайн, ти губиш контрола над нея и го даваш на компании. Те могат да вършат съвсем всичко, каквото си изискат с нея, като да вземем за пример да я продадат или употребяват за маркетинг.

Акуисти счита, че би трябвало да има правила, като установяване на задачата за събирането на информация преди самото събиране, ограничаване на използването й, както и защитни ограничения за сигурност.

Голбек изяснява, че в Европа потребителите имат повече права над информацията си. Наскоро мъж в Испания осъди Гугъл, тъй като при търсене на името му в браузъра излизала информация за финансовите му проблеми в предишното. Решението на съдиите е хората да имат правото да желаят премахването на избрани връзки към информация на търсачките, което значи при търсене на несъмнено име, някои резултати да не се появяват. Това може да се случи, в случай че информацията е погрешна, неактуална, ирелевантна или несъразмерна.

Неговият мотив е, че има право тази информация за него да бъде забравена, както когато обявиш фалит и този факт седи в кредитното досие избран брой години, само че не цялостен живот.

Когато е запитан за разликата в това по какъв начин ни преценят хората онлайн и в същинския живот, Акуисти изяснява, че тя се показва в в две неща. Първото е размерът на опциите, тъй като има технологии, които са доста по-сложни и с по-големи благоприятни условия от тези, които срещаме в действителния живот, когато хората огледат външния ни тип на улицата.

Второто е асиметрията, тъй като ние порастваме развивайки способността да направляваме какъв брой споделяме в обществената и персоналната сфера. Асиметрията се появява онлайн, тъй като има лица, които ни наблюдават, а ние не знаем, че съществуват.

Това не значи, че всичката информация ще бъде употребена отрицателно, само че концепцията на Акуисти е, че " ние в действителност не знаем по какъв начин тази информация ще бъде употребена. " Голбек добавя, че единственото решение е правно такова, където хората имат надзор над това по какъв начин се употребява информацията им и има ограничавания и действително контролиране на тези, които нарушават тези закони.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР