"Какви механизми за защита спрямо външната конкуренция предвиждате; какви стимули,

...
"Какви механизми за защита спрямо външната конкуренция предвиждате; какви стимули,
Коментари Харесай

Зелената сделка трябва да предвиди защита от външната конкуренция

"Какви механизми за отбрана по отношение на външната конкуренция предвиждате; какви тласъци, с цел да подпомогнете европейската индустрия в подтекста на екологичния преход? Ще отчитате ли националната специфичност? Имайте поради, че отводът от нуклеарна сила в някои страни ще бъде доста тежък удар за конкурентоспособността на стопанската система. " Тези въпроси насочи Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, към европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. Бретон взе присъединяване в съвещание на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал, чийто член е българският евродепутат.

"Зеленият пакт ще разреши на Европа да поеме моралното водачество в борбата против световното стопляне, само че тя ще сложи на тестване нашата конкурентоспособност по отношение на световните ни съперници , които не бързат да се отхвърлят от обичайните енергоизточници ", разяснява Христов.

По време на последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент одобри резолюция за Европейския зелен пакт. Според българския евродепутат предложенията на Европейската комисия имат упоритостта да основат условия в стопански и обществен проект за справяне с промените на климата и екологичните провокации.

"Това несъмнено е стъпка в вярната посока. В името на нейното реализиране обаче, не трябва да се принасят в жертва страни от Съюза като България, които към момента са мощно подвластни от природен газ и атомна сила. На задачите за климатична индиферентност до 2050 година би трябвало да се гледа с обмислен натурализъм, който ясно да регистрира спецификите и потребностите на обособените страни членки. В България атомната сила е поръчител за конкурентоспособността на стопанската система и може да се преглежда като инструмент за сполучлив екологичен преход в средносрочен небосвод ", счита Иво Христов и добави, че всяка страна би трябвало да има правото да избира своя енергиен микс.

Европейският съюз се ангажира да стане климатично безпристрастен до 2050 година. Представеният Европейски капиталов проект за зелени покупко-продажби би трябвало да активизира обществените вложения и да помогне за отключване на частни средства посредством финансовите принадлежности на Европейския съюз. Този метод ще докара до вложения в размер на 1 трилион евро.

Всички страни членки, райони и браншове ще би трябвало да допринесат за "зеления преход ". Предизвикателството обаче не е едно и също за всички. Държави като България ще бъдат изключително наранени и ще претърпят дълбока икономическа и обществена промяна. Очаква се Механизмът за обективен преход да обезпечи персонализирана финансова и практическа поддръжка, с цел да помогне на служащите и с цел да генерира нужните вложения.

България ще получи 458 милиона евро по Механизма за обективен преход. Полша ще получи най-вече средства, следвана от Германия и Румъния.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР