Жозе Салойо е управител на БНП Париба Пърсънъл Файненс, С.А.,

...
Жозе Салойо е управител на БНП Париба Пърсънъл Файненс, С.А.,
Коментари Харесай

Жозе Салойо: Българите теглят по-големи кредити за по-мащабни проекти



Жозе Салойо е шеф на БНП Париба Пърсънъл Файненс, С.А., клон България. Има над 15-годишен опит в региона на потребителското кредитиране, като цялата му кариера е обвързвана с BNP Paribas Personal Finance, част от BNP Paribas Group. През последните 4 години господин Салойо e основен действен шеф на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа, отговаряйки за Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Австрия.

Между 2010 и 2014 година Жозе Салойо е районен шеф по ръководство на риска за Полша, Украйна, Китай, Турция, Сърбия, Мароко, Тунис и Алжир. Преди това, в продължение на 3 Салойо е приключил влиятелния парижки университет „ Пиер и Мари Кюри “ и е инженер със компетентност „ Информационни системи “. Владее френски, португалски и британски.

Г-н Салойо, по какъв начин се развива напоследък пазарът на потребителското кредитиране в България?

Най-важната наклонност е нарасналият „ вкус “ за потребителски заеми. Нашите данни демонстрират, че има интензивно търсене, което може да се изясни с обстоятелството, че приходите на хората се покачват и че те са спокойни за персоналните си финанси. Ето за какво аплайват за по-високи суми, изключително за потребителски заеми за финансиране на огромни планове като ремонт на дома, сливане на отговорности или покупка на кола. Последното издание на обзора ни „ Потребителският заем на българина “ сподели, че за една година междинната сума за такива планове набъбна с 12,9% и доближи 6 325 лв..

Повишената кредитна интензивност е добра вест за стопанската система, защото поддържа потреблението, което дружно с износа, е главен мотор на растежа на стопанската система. А този растеж води до повече вложения, по-високи приходи и в последна сметка – до по-висок стандарт на живот.

Друга значима наклонност е, че българите ръководят все по-умело персоналните си финанси. Това се потвърждава от растящия интерес към заемите за сливане на отговорности. Този артикул оказва помощ на хората да усъвършенстват месечните си разноски и вноски. С заема за сливане на отговорности те заплащат единствено една вноска към една финансова институция. Това пести време и пари и отстрани риска от пропускане на заплащане. А когато хората работят с БНП Париба Лични Финанси, те имат предсказуемостта от заплащането на една и съща вноска всеки месец за целия интервал на заема, който се допуска, че е относително по-дълъг – да вземем за пример няколко години. Именно това е огромното преимущество на закрепените вноски за клиентите – те знаят тъкмо какъв брой ще би трябвало да платят през днешния ден, на следващия ден или идната година.

Има ли разлики на нашия пазар по отношение на тези в другите страни от Европейски Съюз?

Според мен има доста повече прилики, в сравнение с разлики сред клиентите в България и Европейски Съюз. Навсякъде хората изискват улеснение, което значи, че търсят транспарантни и лесни за ръководство финансови артикули. Те желаят и чудесно потребителско преживяване, което е стратегическа посока за развиване на БНП Париба Лични Финанси. Ние вършим съществени вложения в образованието на нашите сътрудници, в развиването на техните персонални и професионални пълномощия и в обезпечаването на отлични условия за работа. В резултат на това, те са щастливи на работа и предават тази позитивна страст на клиентите.

По отношение на спецификите при търсенето на заеми, мога да кажа, че в България хората имат същите потребности и планове, както и в другите европейски страни. Навсякъде клиентите желаят съвременни смарт телефони, тв приемници или по-комфортно обзавеждане. Те желаят да обновят домовете си, да си купят нова кола или да пътуват. Обща наклонност е и търсенето на потребителски заеми с закрепена рента и месечна вноска, което разрешава на хората да възнамеряват по-добре персоналния си бюджет. Така че следим повече прилики, в сравнение с разлики в страните, където БНП Париба Лични Финанси развива активност. Тази наклонност се удостоверява и от нашето огромно изследване „ Обсерватория “, което демонстрира обща оптимистична настройка в Европейския съюз и предпочитание за повишение на стандарта на живот. Това, несъмнено, е годно и за България.

За какво теглят заеми българите? Наблюдават ли се някакви трендове? Има ли нещо по-специфично при техните стремежи и потребности?

Нашият бизнес модел е основан на финансирането на допустимо най-голяма част от плановете на клиентите – от относително дребни като покупка на артикули на погашение до възобновяване на дома, покупка на автомобил, сливане на отговорности, за свободното време и по този начин нататък. Разбира се, има разлики, когато приказваме за потребителски заеми за покупка на погашение или за финансиране на по-големи планове.

Когато хората аплайват за стоков заем, нормално сумата е по-малка, а интервалът на погашение – по-кратък. През последната година, тези молби бяха със междинен размер малко под 800 лв., а интервалът на погашение беше към 12 месеца. В този сегмент най–търсените артикули са смарт телефоните, тв приемниците и пералните. Мобилните телефони са неоспорим водач в класацията ни „ Топ 10 на погашение “, което демонстрира, че те са най-важното устройство за българите.

При потребителските заеми за финансиране на огромни планове топ задачите са ремонт на дома, сливане на отговорности и покупка на използван автомобил. Тези планове образуват съвсем 70% от запитванията за потребителски заеми с оптимален размер до 80 000 лв.. Средният размер на поръчките е над 5 700 лв., а интервалът на погашение – към 60 месеца.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР