Източник: „Дневник“-Какви са огнищата на коронавирус в София?- Определено има

...
Източник: „Дневник“-Какви са огнищата на коронавирус в София?- Определено има
Коментари Харесай

Заболяванията, свързани с поведението на хората, са трудни за овладяване


Източник: „ Дневник “

-Какви са огнищата на ковид в София?

- Определено има завишаване на заболеваемостта на територията на град София, изключително през последните дни. Огнищата в София главно са фамилни и са такива от началото на епидемията.

- Но при започване на епидемията се ограничаваше достъпът до квартали поради фамилни огнища. И в този момент ли могат да се посочат местата?

- В началото бяха на съсредоточени места, до момента в който сега стадият, в който се намираме: така наречен навсякъде разпространяване на обещано заболяване, нямаме централизация в даден квартал, а огнищата са разпределени навсякъде в целия град.

Не можем да фиксираме, че в даден квартал има повече инфектирани в сравнение с в различен. Вече се намираме в подобен стадий на разпространяване на епидемиологичния развой, където човек може на всички места да се срещне с вируса: дали в магазина, дали на улицата, в парка, на работното място.

-Но това не е ли неприятно? На конференциите на оперативния щаб за ковид неведнъж е повтаряна тезата, че, в случай че болестта е на обособени огнища или така наречен клъстери, значи, че ситуацията е под надзор.

- В даден миг при вирусни епидемии от рода на въздушно-капковите инфекции, каквато е коронавирусът, се стига до обстановка на навсякъде разпространяване.

Вече е доста мъчно да приказваме дали има връзка сред обособените огнища, защото разпространяването е навсякъде. В началото на една зараза може да се приказва за огнища, само че към този момент сме в подобен стадий на процеса, че е мъчно да се вършат внезапни разграничения. Огнищата сигурно са свързани, въпреки всичко всеки човек се заразява от различен.

Това обаче не значи, че не ограничаваме огнищата. В едно семейство в случай че един човек болести различен, имаме фамилно огнище. Под карантина се слагат, както болният, по този начин и членовете на фамилията, само че и други контактни, например другари, сътрудници, които сме решили по време на епидемиологичното изследване.

Не е правилен термин, само че вършим " мини изолираност " на всичките дребни огнища. Не е нужно огнището да е квартал или град. Когато има такова навсякъде разпространяване, вършим изолираност на огнищата.

Другият вид е да се затвори безусловно всичко, което на този стадий не е належащо. В интерес на истината множеството от инфектираните на този стадий изкарват самото заболяване или безсимптомно, или с леки признаци.

- Това значи ли, че съгласно Вас не би трябвало да се върнат строгите ограничавания?

- Има смисъл рестриктивните мерки да са повече, когато разпространяването не е навсякъде, с цел да не се популяризира толкоз огромно. А в този момент, когато към този момент е такова, ограниченията се обвързват с държанието на хората.

Много са факторите, от които зависи увеличението или намаляването на заболеваемостта. Те са разнообразни и за другите стадии от развиването на дадена зараза, по тази причина и в другите стадии се взимат разнообразни типове ограничения. Не е наложително, в случай че в този момент се вземат по-рестриктивни ограничения, това да понижи равнището на заболелите.

- А тогава какви са факторите, които играят роля в този стадий на развиването на епидемията?

- Много се разисква количеството на направените проби. Това от една страна несъмнено играе роля - колкото повече хора се изследват, толкоз повече резултати ще имаме. И това е обикновено. Също по този начин има огромно значение каква е спецификата на вируса: той самият също се трансформира.

- Можете ли да посочите по какъв начин вирусът заразява в този момент: да вземем за пример, в случай че аз съм инфектирана, на какъв брой от контактните си ще го предам?

- Трудно е да кажа, тъй като още веднъж зависи от доста фактори. Първо, зависи от имунната система на индивида. Зависи и в кой стадий на болестта е самият болен - какво количество вирус отделя при общуването с другите. Може да е човек във фаза, в която отделя доста малко количество вирус и, в случай че се срещне с 10 души, да болести един или нито един от тях. Но в случай че е във фаза на доста мощно обособяване на вируса, да болести 50% от хората, с които се е срещнал.

Има значение какъв е типът на контакта с хората, с които се е срещнал даден човек: в случай че единствено е отворил вратата и е поздравил или си е споделил за пет минути няколко фрази на задоволително огромно разстояние, или е бил с маска, отново няма да има заразяване. Аз персонално не обичам да се наемам с съответна цифра, тъй като не считам, че ще бъде правилно от моя страна.

- Споменахте тестванията. В хода на изказванията на щаба се наложи отрицателно отношение към правопропорционалната връзка, че колкото повече проби се вършат, толкоз повече инфектирани ще бъдат открити. Съгласна ли сте с това?

- Ако не изследваме никого, няма да имаме и открити позитивни. Мога и по този начин да обмислям по въпроса. Нормално е в подобен стадий от развиването на епидемиологичния развой, когато се усилват инфектираните, в случай че те са се срещнали с по-голям брой контактни, да има и по-голям брой нови инфектирани. Ако всички тези хора се изследват, е доста по-голяма вероятността да се открият тези инфектирани.

Има такава права пропорция, въпреки че това не може да се одобри като стопроцентова гаранция. Причината е, че доста зависи от групите, които се изследват: да вземем за пример, в случай че изследваме в едно семейство най-близките контактни на един позитивен, е доста огромна вероятността да има позитивен. Но в случай че изследваме целия останал блок, проучванията ще са повече, само че вероятността да има позитивен, е по-малка. Има и доста хора, на които им няма нищо, само че се изследват от любознание - това също трансформира броя на изследваните, само че не и безусловно на позитивните.

- На какво се дължи съгласно Вас забележителното нарастване на броя инфектирани в София през последните две седмици?

- Няма по какъв начин да се диференцира единствено една причина и това е постоянно, когато се приказва за заразно, инфекциозно заболяване. Отпускането на ограниченията може да бъде част от повода, освен това огромна, тъй като загатнах, че е значимо държанието на хората. Заболяванията, които са свързани с държанието на хората, са по принцип сложни за преодоляване. Но не е единствено това: характерността на самия вирус също е значима. Естествено от голяма важност е и увеличеният брой проби.

- Имат ли въздействие отпадането на наложителната 14-дневна карантина при връщане в страната от множеството страни, събиранията по стадионите, отварянето на нощните заведения?

- Наблюдението ни е, че процентът на влизащите, които демонстрират признаци, най-малко за София не е огромен. Те влизат здрави и си остават здрави. Колкото до стадионите и нощните заведения: като цяло по-масовите мероприятия и събирания, на които хората не помнят да употребяват маски и да съблюдават отдалеченост, при всички положения са рискови.

Когато се съберат повече хора, има по-голяма възможност да има повече носители на болестта и когато не се съблюдава отдалеченост, може да се осъществят повече на брой заразявания.

- Но хората отиват на такива места, тъй като им е разрешено. Не е ли по този начин?

- Съгласна съм с това. Аз като цяло, само че това си е мое мнение, поддържам повече малко по-рестриктивните ограничения. И това е по този начин, тъй като знам, че ще има по-добър резултат. Със сигурност има доста други аргументи, които оказват въздействие върху вземането на такива решения. Аз не съм експерт в тези области, само че в действителност, то е ясно съгласно мен, че по-рестриктивните ограничения имат по-добър резултат: в една детска градина, когато има карантина и никой не влиза и не излиза в групата, не се заразяват повече деца от варицела. Умишлено давам образец с друга вирусна заразна болест.

- През последните седмици се оказа, че не броят на новозаразени за денонощие е решителен за стягане на ограниченията, а заетостта в лечебните заведения. Каква е картината за София все още?

- Повече от 50% от болничните кревати в София са свободни. Но това е динамична и променлива цифра - заран получаваме една цифра, вечерта може да е по-различна.

Уверявам Ви, че сме в непрекъсната връзка с лечебните заведения, с цел да можем да насочваме екипите на Спешна помощ. Освен болница " Св. Анна ", които споделиха, че потенциалът им е напълнен, няма друго лечебно заведение в столицата, което да ни е оповестило, че няма места за пациенти с ковид.

Но въпреки това, когато хората се усещат добре, не се изследват и в случай че не съблюдават ограниченията, те са източник на зараза за близките. Колкото повече такива здрави носители има, толкоз по-нормално е да има по-висок риск от заразяване.

- Как очаквате да се развие заболеваемостта през идващите дни?

- Нека забележим какво ще се случи. От през днешния ден за на следващия ден няма по какъв начин да се направи прогноза. И въпреки всичко: чакам гладко намаляване на заболеваемостта, в случай че всички вършим това, което би трябвало да вършим: да ограничаваме контактите и да съблюдаваме хигиена.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР