Институт за пазарна икономикаНяколко експертни организации, извършващи наблюдение върху правосъдната

...
Институт за пазарна икономикаНяколко експертни организации, извършващи наблюдение върху правосъдната
Коментари Харесай

Български институции са използвани за избирателно правосъдие и репресии


Институт за пазарна стопанска система

" Няколко експертни организации, извършващи наблюдаване върху правосъдната система, изпратихме писмо до Комисията по човешки права, правораздаване и вътрешни работи и Антикорупционната група в Европейския парламент. В писмото си изброяваме редица случаи на нарушение на върховенството на правото и данни за корупция от последните месеци - аудиозаписите с министър-председателя Бойко Борисов, SMS-те сред Владислав Горанов и Васил Божков, следствието на Антикорупционния фонд " Осемте джуджета " и други ", заяви Институтът за пазарна стопанска система.

" В писмото са включени и дейности на прокуратурата, които са неприемлива интервенция в политическия живот на страната и тъпчене на съществени правила на правовата страна. Юристите, изготвили писмото, настояваме за чуване пред Европейския парламент, на което да бъдат дискутирани проблемите в българската правосъдна система като посочваме: " Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите против сериозни към властта жители, притежатели на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничавания на неправителствения бранш в страната, политическите изявления на сегашния, а и на предходните основни прокурори и тяхната неприемлива интервенция в политическия живот на страната, са повода да желаяме чуване в комисията LIBE, на което да Ви срещнем в детайли със обстановката в България. "

Публикуваме текста на писмото от седмичния бюлетин на ИПИ . То е адресирано до Хуан Фенрандо Лопек Агилар, ръководител на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент.

Уважаеми господин Агилар,

Уважаеми членове на LIBE,

Като представители на адвокатски и експертни организации и като жители на България и Европейския съюз желаеме да изразим дълбокото си безпокойствие от процесите по потъпкване на съществени права и свободи и съществени правила на Съюза в България.

Водени от загрижеността за положението на демокрацията в страната ние настояваме за чуване на

съвещание на Комисията LIBE, на което да представим в детайли протичащото се в България.

На мнение сме, че Европейският парламент следва да бъде осведомен за това какво се случва в обособените страни членки изключително, когато то се отнася да върховенството на правото - един от стълбовете, на които е построен Европейски Съюз и изключително в подтекста на новия Механизъм за господство на правото, който ще се отнася до всички страни членки.

Български институции, които са натоварени с функционалностите да управляват обективни наказателни и административни процеси, са употребявани за изборно правораздаване, политически и медийни акции, интервенция в частни бизнеси и принуда на персони, които имат сериозна позиция по отношение на ръководството на страната.

Отговорно твърдим, че в основата на изброените до тук проблеми стои нереформираната българска прокуратура.

Моделът, структурата и ръководството на българската прокуратура към момента не са се еманципирали от модела на прокуратурата на Съветския съюз и на Руската федерация. Във фигурата на основния прокурор има централизация на голяма и неконтролируема власт.

Един от показателните образци за мащабите на този проблем е делото " Колеви против България ". Европейският съз да правата на индивида (ЕСПЧ) показва, че не е планувана ефикасна процедура за премахване от служба на основния прокурор, както и за дейно следствие и покачване на обвинявания против него и неговото обграждане, заради което не могат да бъдат тествани доказателства за връзката на тогавашния основен прокурор Никола Филчев с съответното ликвидиране и предхождащата го институционална принуда. Това дело демонстрира и че основен прокурор, който е безнаказан и безотчетен може да бъде сериозна опасност за върховенството на правото в страната.

- Поради неналичието на отчетност и злоупотребата с власт от страна на прокуратурата България беше осъждана неведнъж в Европейския съд за правата на индивида. През 2015 година специфична комисия на Европейски съд по правата на човека одобри мнение по отношение на Българската прокуратура, в което показва: " В повече от 45 правосъдни решения против България, е съдът открива, че управляващите не са изпълнили техните отговорности да проведат дейно следствие и смята, че тези повтарящи се дефекти разкриват съществуването на систематичен проблем "

- В собствен отчет от 2015 година Комисията GRECO към Съвета на Европа установи, че " Като цяло доверието на обществеността в профилираните органи и системата на наказателното правораздаване остава ниско и възприятието за безотговорност за причинителите на корупция се усилва. " (GRECO 2015)

- През 2019 година в свое мнение Съвета на Европа установи, че " Девет години след делото " Колеви против България " към момента няма развиване по отношение на гарантирането на процедура по без значение следствие против основния прокурор на България ". "

- На 24 юни 2020 година неправителствената организация " Антикорупционен фонд " разгласява журналистическо следствие озаглавено " Осемте джуджета ", което съдържа съществени данни за присъединяване на управлението на Специализираната прокуратура за битка с корупцията и проведената престъпност в лишаване на бизнеси, изнудване, кражба на злато и документни закононарушения. В тази незаконна скица присъединяване има и краткотрайно изпълняващия длъжността началник на Специализираната прокуратура господин Димитър Франтишек.

- През юни 2020 година бяха оповестени редица фотоси, видеоклипове и аудиозаписи уличаващи министър-председателя господин Бойко Борисов и финансовия министър господин Владислав Горанов в дейности, които съставляват закононарушения по Наказателния кодекс на България. От обществените изявленията на основния прокурор господин Гешев стана ясно, че тези улики и доказателства няма да бъдат тествани съответно и че прокуратурата е заела предварителна позиция, че няма да кредитира с доверие източника на данните.

Това опонира на цялостното държание и политика, които господин Гешев показва от началото на мандата, а точно, че никой не е над закона.

- На 7 юли 2020 държавната Национална работа защита, пазейки господин Ахмед Доган, не позволява български жители до обществена държавна територия и упражнява нелегално мощ против тях. На 8 юли президентът Румен Радев желае свалянето на държавната защита от господин Доган и неговия сътрудник господин Пеевски, заради липса на съображение за такава защита. На 9 юли Главният прокурор подрежда невиждано влизане на прокурорската Служба за отбрана на очевидци в президентството на Република България, което е и щаб на висшия главнокомандващ на въоръжените сили.

- Липсата на инспекция на данни за закононарушения и налагането на институционален чадър върху избрани политически лица, за които има данни за корупция, докара до това, че от 11 юли 2020 година започнаха всеобщи митинги, с които жителите показват недоволството си от продължаващото завземане на институциите в страната от една формация, която не обслужва публичния интерес, а единствено своите персонални.

Считаме, че в случай че българското общество не получи назад чувството за правдивост и господство на правото, тази наклонност може да се трансформира в улично правораздаване.

Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите против сериозни към властта жители, притежатели на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничавания на неправителствения бранш в страната, политическите изявления на сегашния, а и на предходните основни прокурори и тяхната неприемлива интервенция в политическия живот на страната, са повода да желаяме чуване в комисията LIBE, на което да Ви срещнем в детайли със обстановката в България.

Надяваме се на вашата подготвеност да ни изслушате. Считаме, че прогласените в член 2 от Договора за Европейски съюз полезности - ценене на човешко достолепие, независимост, тъждество, народна власт и господство на правото са сложени пред систематични опасности в България и това е проблем както за българските жители, по този начин и за кохерентното гарантиране на тези полезности в границите на Европейския съюз като цяло.

Организации, подкрепящи писмото:

" АНТИКОРУПЦИОНЕН ФОНД "

Бойко Станкушев, изпълнителен шеф

" БЪЛГАРСКИ АДВОКАТИ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА "

Диляна Маркова, изпълнителен шеф

" БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУТ ЗА ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИ "

Биляна Гяурова-Вегертседер, изпълнителен шеф

" БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ "

Красимир Кънев, ръководител

" ПРОГРАМА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ "

Гергана Жулева, изпълнителен шеф

ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

Светла Костадинова, изпълнителен шеф

ИНИЦИАТИВА " ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ "

Велислав Величков, ръководител

" ЦЕНТЪР ЗА МОНИТОРИНГ НА ПРАВОСЪДИЕТО "

Любомир Авджийски, изпълнителен шеф

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР