Хиляди ентусиасти ще посрещнат изгрева на слънцето в най-дългия ден

...
Хиляди ентусиасти ще посрещнат изгрева на слънцето в най-дългия ден
Коментари Харесай

Хиляди любители на древната история посрещат изгрева с подкрепата на Kabile



Хиляди запалянковци ще посрещнат изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината за поредна година. Те ще следят неповторимата панорама от тракийското светилище над античния град Кабиле покрай Ямбол. Събитието обичайно се провежда от Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с поддръжката на най-старата маза в Южна България – „ Вила Ямбол “, и тяхната серия виновност Kabile. Тази година на 21 юни обаче, поради пандемията от ковид, церемонията ще се излъчва във Фейсбук страницата на музея - https://bit.ly/2Bh9IdF и на общината - https://bit.ly/2UX8YRX. Така феновете на античните ритуали и археологията ще имат опция да видят първите слънчеви лъчи през изсечената от човешка ръка в скалите „ мушка”, когато от североизток снопът утринна светлина минава през процепа и огрява облика на богинята Кибела.



Историята на траките, култът им към виното и традициите да се чества с божествената напитка в ръка са с дълбоки корени в района на Кабиле. Древният тракийски град в наши дни е архитектурно исторически резерват, включен измежду 100-те национални туристически обекта. А на негово име производителят на виновност „ Вила Ямбол “ кръсти последната си серия - в символ на респект към традициите на района, който е прочут с отличните си климатични условия за произвеждане на висококачествени питиета. На серията виновност Kabile е изобразена богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна мощ зад всяко вино. Тази марка е и измежду най-награждаваните български марки на международни състезания, като единствено от началото на годината виното на „ Вила Ямбол “ се радва на седем оценки, завоювани на един от най-известните международни състезания Vinalies Internationales.

Още от древността лятното слънцестоене се е считало за празник на слънцето и огъня. Ето за какво на доста места в деня, когато настава лятото, хората са разпалвали големи огньове, които прескачали за здраве и отбрана от злите сили.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР