„Големият проблем е, че както в Европа има здравна и

...
„Големият проблем е, че както в Европа има здравна и
Коментари Харесай

Крум Зарков: В България има политическа криза, освен здравната и санитарна


„ Големият проблем е, че както в Европа има здравна и санитарна рецесия, в България има още една - политическа рецесия. Тази политическа рецесия, изразяваща се в ниско доверие на държавното управление, го принуждава да се плаши да взема решения. А когато се реши, да ги обезпечава с щабове, препоръки, което в последна сметка ги прави едва ефикасни, за жалост. “ Така разобличи дейностите на държавното управление заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков по Българска национална телевизия.

Той обърна внимание, че през днешния ден е била предоставена още информация за закупуването на ваксини и то по време на съвещание на парламентарната здравна комисия.

„ Решението, което се предлага на Народното събрание, е да утвърди някои дейности на държавното управление “, уточни Зарков и резонно попита: „ Защо обаче им е на ръководещите да вкарват тази тематика в Народното събрание? Още едно показателно деяние за цялостния им проблем при ръководството на тази рецесия “.

Зарков напомни, че левицата е упорствала да се приложи народен проект за пандемия, който съществува от няколко години и е бил обновен през 2017 година По думите му той е щял да предотврати безредното придвижване напред-назад, което в допълнение изнервя и плаши хората.

„ От самото начало настоявахме за предвидимост. През март месец настоявахме да има закон. След това заговорихме и за този проект. Сега на дневен ред е проектът за имунизация. Какво ще се прави с тях, по какъв начин ще се управляват те, е огромният въпрос. Чухме, че ще има и народен проект за имунизация. Именно поради този проект, доколкото разбирам, ще бъде основан нов координационен съвет. Оставям на страна, че ние несъмнено сме единствената страна, която първо купува имунизациите, а след това взема решение какво да прави с тях. Когато знаете какво и защо ще ви е нужно, тогава го купувате. Такъв проект би трябвало да бъде направен, хората да бъдат спокойни, че тези ваксини ще бъдат сложени непринудено и гратис “, разяснява още Зарков.

По мотив настояването на левицата за чуване на премиера Борисов в пленарна зала, депутатът разяснява: „ Проблемът с ВиК бранша е доста сериозен. Имахме опция да го обсъждаме по време на рецесията в Перник, само че тогава стана ясно, че регионални градове губят по 90 % от водата си. Не сме виждали министър-председателя в Народното събрание от дълго време. Влиза един министър, внезапно, и стартира да изяснява на депутатите и на народа, че един регионален град като Бургас ще останат без вода след няколко месеца. Обяснява също по този начин, че държавното управление знае от доста време, само че нищо не прави. Минути по-късно идват други министри, които изясняват, че първият ги приказва тези неща, тъй като скоро е изкарал коронавирус. Министър-председателят го няма, само че вика един от тях след време и споделя, че рецесията е решена. Дни по-късно афишират, че ще вършат изключително състояние – и в този момент отново е решена рецесията. Нито една рецесия не може да бъде решена по този метод “, отвърна Зарков. Той обясни, че точно това е повода за сезирането на прокуратурата за водната рецесия от страна на Българска социалистическа партия.

„ Проблемът на ВиК бранша в България не се взема решение с спешни ограничения – изисква дълбоки и дълготрайни промени. А не да се запушат една дупка, да се прокара една тръба “, разкритикува още Зарков.

По тематиката за Бюджет 2021 той разяснява, че бюджетът се характеризира с харчене, с което прозират предизборни цели. Той акцентира, че през вчерашния ден са излезли мнения на работодателски организации, които установяват, че „ рогът на изобилието “ ще се излее точно през февруари-март.

За това, че от левицата са предложили повсеместен различен бюджет с нов метод на приходната част и нова философия при изразходването й, напомни депутатът.

„ Което и да е идващото държавно управление, най-вероятно ще се наложи да бъде ревизиран в този момент признатият бюджет. „ Той беше подхванат в една конюнктура, която внезапно се промени. Дори локдаунът не беше очакван, когато се изготвяше бюджетът. Всички нови ограничения и обезщетения не са заложени в сегашния бюджет “, напомни Зарков.

По отношение на средствата, които се чакат от Европа в идващия интервал, Зарков съобщи, че сега в Европа се развива и се работи върху невиждан пакет от помощи. „ За да се възползваме от европейската взаимност, е належащо правенето на Национален проект, който беше показан от държавното управление “. По мнението на Зарков обаче проектът е срещнал доста рецензия.

„ В Европа виждат и опция да форсират избрани процеси на промени и да ги обезпечат. Те чакат да видят мощни и смели промени в бранша на екологосъобразното развиване, правосъдната система, на метода, по който разходваме европейските средства “, добави Зарков.

Крум Зарков разяснява и доброволческата самодейност на левицата, като разкри, че той също взе участие в нея, дружно с още над 30 индивида от Българска социалистическа партия.

По мотив удължаването на периода от страна на ЦИК за предложения за машините за гласоподаване, Зарков не спести позиция: „ Изборният кодекс беше изработен по този начин, че да стане допустимо най-трудно въвеждането на машини. Ако се случи по този начин, че няма кой да ги извършва, за жалост всичко, което сме споделили, ще се окаже правилно. “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР