Г-н Хиновски, предстои провеждането на традиционната за БЕМФ 8-ма поред

...
Г-н Хиновски, предстои провеждането на традиционната за БЕМФ 8-ма поред
Коментари Харесай

Регионална енергийна конференция на БЕМФ: Очаквания за новости и изненади



Г-н Хиновски, следва провеждането на обичайна за БЕМФ 8-ма подред районна енергийна конференция. Тези ваши събития постоянно са били на съществено професионално равнище и са генерирали вести. Какво да чакаме тази година?

- Традиционно за своите годишни енергийни конференции от 2003 година насам БЕМФ събира разнообразни групи експерти от всички области на енергетиката, държавното ръководство, екологията, бизнеса, пазарното развиване,науката, нововъведенията. Тази година в осмата подред районна конференция с общителното подпомагане и под патронажа на Министъра на енергетиката госпожа Теменужка Петкова са регистрирани над 200 представители на разнообразни институции и компании от 16 страни в света. Сред записаните са представители на Европейската комисия, президенти на интернационалните организации и огромни енергийни компании присъстващи на районния пазар и с ползи за вложения в района. Дискусионните панели на конференцията бяха подбрани да са в сходство с „ горещите” тематики на българската и районната енергетика – бъдещето на въглищната енергетика, вероятностите на развиване на възобновимите енергийни източници, проблемите на енергийните пазари на електрическа енергия и газ в района, бъдещето на българската нуклеарна енергетика и за пръв път – тематиката за нововъведенията и проблемите на „ градската” енергетика.

Какви са упованията Ви за тематики на полемиките, само че несъмнено към този момент имате информация и за някои към този момент очертаващи се консенсусуни резултати?

- В най-спорния първи панел - за въглищните райони в преход ще чуем тезите и метода на Европейската комисия и на някои профилирани институции, на ЕВРОКОЛ и на други страни в Европа с такива проблеми като Полша и Гърция. Ще научим детайлности за нови подходи и нови технологии в тази област. За жал и голямо удивление за нас в полемиките няма да вземат присъединяване представители на държавните ТЕЦ”Марица-изток-2” и Мини „ Марица изток”. Вероятно на тях всичко им е ясно..... На мен това обаче ми наподобява на тактиката на щрауса и пясъка...Тезата за значимостта на българската топлоенергетика за енергийната сигурност на страната, колкото и да е необичайно, ще се пази единствено от представители на..... по този начин наречените „ американски” централи AES и Contour Global?! Ще имаме обаче интензивно наличие на огромните профсъюзни централи, което е разбираемо. С интерес се чака отчетът за прогнозата за конкурентнособността на българската въглищна енергетика в този панел. И нека отсъстващите управителни държавни фактори на този бранш от региона на Марица Изток намерят време да се срещнат с прогнозата и с неотложните дейности, които предстоят.

Във втория панел за конкурентноспособността на възобновимите енергийни източници ще чуем отчета за резултатите от едно фундаментално проучване на Европейската комисия за капацитета на конкурентнособни ВЕИ в нашия район. Ще бъдат разисквани опциите за повишение конкурентноспособността на тези централи посредством намаляване на финансовите разноски, както и посредством новаторско приложение на корпоративни дълготрайни контракти за изкупуване на силата. Това е един известен метод, прилаган в договорните връзки на редица огромни компании в света, искащи да показват рекламно поддръжка на зелената сила. В панела ще стане дума и за продължаващото подценяване на ролята на топлинна сила от ВЕИ за горивно-енергийния баланс на страната. Но и тук имаме изненада по български - Българските фотоволтаична асоциация и ветроенергийната асоциация няма да вземат участие в полемиките от този панел. Оказва се за следващ път, че българският биснес в региона на възобновимата сила не се интересува от новите технолочични и пазарни вероятности на това развиване в света, а само за тесните си корпоративни ползи. Жалкото в тази ситуация е, че към този момент никой не се учудва от тази до болежка позната българска картинка на непрофесиоанално високомерно отношение по основни тематики от енергийното развиване на страната.

В представителите на Панел 3 виждаме присъединяване на Президента на А CER - Асоциацията на европейските регулатори ,г-жа Клара Полети, както и на изпълнителния диерктор на TOTAL България- съществени VIP-присъствия. Какво очаквате от дискуциите в този панел?

- Темата на водещия отчет на госпожа Полети е консолидираното енергийните пазари в Европа, нещо което за нас към момента изцяло далечна и неразбираема тематика, само че въпреки всичко би трябвало да стартираме да напредваме в материята. В другия водещ отчет Тотал изнендващо за всички няма да приказва за газови изследвания и рандеман, а ще ни даде образец за съвременно европейско мислене като тематиката му е енергиен преход към нисковъглеродна енергетика. Този панел ще бъде кондензиран с други извънредно забавни полемики като технолочичните аспекти в развиването на морския учасрък на Турски поток, днешните проблеми на самостоятелната българска енергийна борса, гръцките прогнози за бъдещата роля на LNG на европейските газови пазари, визията и прогнозите на българския регулатор по тематиката на бъдещото либерализиране на българския енергиен пазар. Но, най-голямото предизвикателство и изненада за българската енергетика ще бъде отчетът на Председателя на Румънската стокова борса, който ще предложи модел на бъдещото консолидиране на румънския газов пазар в един предстоящ районен пазар. На фона на това за експертите в региона на природния газ ще бъде доста любопитно дали концепцията за газовия хъб „ Балкан”, която ще бъде показана от неговия изпълнителен шеф, няма да се окаже в конкуренция с румънската тактика?!

И тук, за следващ път се сблъскваме с подценяване (или може би недоумение?) от българска страна, този път от управлението на Булгартрангаз, които ще пропуснат полемиките по такива основно значими тематики за бъдещото пазарно развиване на компанията.

За следващ път БЕМФ се пробва професионално, без страсти и предразсъдъци да обясни проблемите на бъдещото развиване на българската нуклеарна енергетика, като отваря полемика за бъдеща нова нуклеарна мощ. Какво очаквате от тази полемика?

- В България редица НПО-та и политически партии настойчиво и без отчитане на днешните условия в България лобират сляпо за пускане на АЕЦ”Белене”, тъй като за жал огромна част от техните причини са политически или прочувствени. Този панел има за цел да показа трезво и обективно днешните действителности пред концепцията за създаване на нова нуклеарна мощ в България. Ние като уредници на тази конференция срещнахме изключителни компликации по привличане на външни участници в този панел, само че за жал срещнахме липса на интерес от явните лобисти на АЕЦ”Белене”, или по-скоро бих споделил боязън от открита полемика по тематиката. За нас учудващо е и упоритото неглижиране от страна на виновните държавни фактори на концепцията за строителство на 7-ми блок ва АЕЦ”Козлодуй”, което е един постижим и елементарен за аргументация план, за разлика от Белене.

Г-н Хиновски, за първи път в историята на енергийните конференции в страната виждаме включена тематиката за нововъведенията и енергетиката на огромните градове. Кое ви стимулира да включите тези тематики в конференцията?

- Темата за нововъведенията става извънредно настояща на фона на днешните провокации пред интензивното развтие на другите подотрасли. Едва ли някой може да пренебрегне значимостта и бъдещата роля на електромобилността, както и на кръговата стопанска система и обвързваните с тематиката технологии за високо дейно преправяне на другите по тип боклуци. В този панел ние даваме опция до необятната енергийна публика да стигнат и такива екзотични хрумвания като технологията за рандеман на сила от сероводорода в Черно море, както и частичното обезвреждане на въглеродния диоксид в парниковите газове. Авторите на софтуерната платформа за надзор и следене на потреблението и/или производството на просюмерите (една формулировка, към момента неприета в България) ще показват една авангардна разработка, която ще реши огромен кръг проблеми по пътя към либерализацията на българския енергиен пазар. От Столична Община ще разберем повече за настоящите параметри на новата интегрална тактика за възстановяване на качеството на въздуха и повишение на енергийната успеваемост в столицата.

Редица остри проблеми и спорове в развиването на българската енергетика коментирани в последно време необятно в медиите сигурно неизбежно ще бъдат наранени в полемиките и ние като уредници съществено се надяваме патронът на конференцията – министърът на енергетиката, да обезпечи присъединяване на виновни равнища в управленията на обособените енергийни сдружения.

За да не се окаже, както в редица случаи в последно време, проблемите и вероятностите за развиване на българската енергетика да бъдат обсъждани единствено от задграничните участници....

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР