Европейският банков орган е одобрил правила за ново удължаване на

...
Европейският банков орган е одобрил правила за ново удължаване на
Коментари Харесай

Европа одобри нови отсрочки по кредитите


Европейският банков орган е одобрил правила за ново удължение на мораториумите върху заплащането на банковите заеми поради пандемията от Covid-19. Това оповестиха от Българска народна банка.

За България обаче към момента няма публично решение, тъй като предлагането би трябвало да пристигна от Асоциацията на банките в България (АББ) и след това да бъде утвърдено от Българска народна банка, написа Медиапул. По неофициална информация на организацията, най-вероятно ще се стигне до сходно решение в околните дни.

Според разпоредбите на ЕБО нови заявки на потърпевши от рецесията бизнеси и жители ще се подават до 31 март 2021 година В момента заявки не се одобряват, тъй като срокът за това изтече на 30 септември.

Максимално допустимият период на отсрочванията съгласно новите правила става 9 месеца, като този период включва и периода на към този момент утвърдено отлагане на съответния заем.

" Управителният съвет на Българската национална банка на свое съвещание от 2 декември 2020 година реши, че ще съблюдава гласуваните от Европейския банков орган Насоки EBA/GL/2020/15 за изменение на Насоки EBA/GL/2020/02 по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащанията по заеми, прилагани предвид на рецесията, провокирана от Covid-19. На база на гласуваните в ЕБО насоки и съгласно избраните в тях условия Българска народна банка още веднъж има правната опция да прегледа за одобряване възможен нов план на Асоциацията на банките в България за удължение на частния мораториум върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с Covid-19 ", оповестиха от Българска народна банка.

От разпоредбите на ЕБО излиза наяве, че мораториумът още веднъж ще важи единствено за заеми, отпуснати преди въвеждането му. В България Българска народна банка утвърди до момента настоящия мораториум на 10 април тази година, като той важеше за заеми, отпуснати до 31 март 2020 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР