Европейската комисия публикува на сайта си официалния превод на 21

...
Европейската комисия публикува на сайта си официалния превод на 21
Коментари Харесай

ЕК публикува ръководство за занаятчийско сирене и млечни продукти



Европейската комисия разгласява на уеб страницата си формалния превод на 21 езика , в това число и на български, на Eвропейско управление за положителни хигиенични практики при производството на занаятчийско сирене и млечни артикули.

Ръководството е създадено от хора от практиката: фермери и занаятчии от цяла Европа, ветеринари, консултанти, технолози и специалисти по сигурност на храните по поръчка на Европейската комисия.

Официално се вкарва правилото на еластичност във всички страни-членки на Европейски Съюз във връзка с фермерски и занаятчийски производители на сирене и млечни артикули.

" На процедура това значи, че щом една дребна плантация с 25 кози във Франция може да създава козе сирене от сурово, непастьоризирано мляко и да го продава на територията на целия Европейски Съюз, то т акава плантация със същите индустриални и хигиенични практики и пространства би трябвало да може да бъде записана публично във всяка друга страна - членка и да продава без ограничавания на територията на Европейски Съюз ", разяснява доктор Стоилко Апостолов.

Макар да е предопределено главно за бизнеса, управлението е утвърдено от Европейска комисия и по-късно от страните - членки , което значи, че то може да се употребява и за потребностите на формалния надзор. За българските условия това значи, че шефовете на ОДБХ, шеф - отделите по Контрол на храните и всички инспектори при рутинните си инспекции могат да ползват дерогации и акомодации, когато се отнася за фермерско и занаятчийско произвеждане. Основанието за това е член 10 на Регламент (ЕО) 882/2004.

" Обръщаме се към всички към всички консултанти, технолози и проектанти на дребни обекти за преправка на мляко, към всички чиновници на БАБХ: използвайте Ръководството в оптималната степен в соята работа - то е формален документ на Европейската комисия! ", приканва доктор Апостолов.

За дребните производители на мляко и млечни артикули - фермери, регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ управлението би трябвало да стане настолна книга. Производителя носи цялата отговорност за качеството и сигурността на храните, изяснява доктор Стоилко Апостолов от Фондация БИОСЕЛЕНА
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР