ЕС и Япония сключиха споразумение, което ще позволи на компаниите

...
ЕС и Япония сключиха споразумение, което ще позволи на компаниите
Коментари Харесай

ЕС сключи с Япония споразумение за данните, докато договорът със САЩ виси на косъм




 Европейски Съюз подписа с Япония съглашение за данните, а договорът със Съединени американски щати виси на косъм

Европейски Съюз и Япония подписаха съглашение, което ще разреши на фирмите от двата района свободно да споделят и трансферират данни без нуждата от спомагателни отбрани и позволения. То визира информацията на потребителите, обвързвана с елементи за кредитни карти, привички при сърфирането в интернет и други. Също по този начин се чака договорката да помогне за усилването връзките сред Брюксел и Токио, които неотдавна подписаха най-голямото съглашение за свободна търговия в света.

Строгите закони за данните в Европейски Съюз не разрешават на фирмите да съхраняват персонална информация на европейските жители на задгранични сървъри в случаите, в които страните не могат да подсигуряват високи равнища на цялост. Само 12 страни сега дават отговор на стандартите, само че участниците в новата договорка се надяват да основат казус за бъдещи съглашения. Еврокомисарят на правораздаването Вера Йоурова означи, че „ работейки дружно, ние можем да създадем световни стандарти за отбрана на данни и да покажем общо водачество в тази значима сфера “.

Европейски Съюз имаше сходно съглашение със Съединени американски щати – наречено Safe Harbour или Решение по отношение на сферата на цялост на персоналния живот – което подкрепя трансатлантически покупко-продажби за милиарди долари. То обаче беше анулирано през 2015 от блока, съгласно който документът не осигуряваше задоволителна отбрана против шпиониране от страна на Вашингтон. Новото съглашение Щита за персоналните данни в връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати (Privacy Shield) беше подписано по неотложност, само че и то сега виси на косъм.

Съветът на адвокатурите на Европейския съюз (CCBE) желае да анулира Щита за персоналните данни, защото съгласно него той не дава нужните гаранции и отбрани. В момента група от CCBE организира договаряния с американски представители във Вашингтон. Но в случай че въпреки всичко се стигне до анулиране бизнесът ще се окаже в юридически вакуум. Разбира се, нов неуспех със съглашението за данни няма да помогне изключително за възстановяване на към този момент обтегнатите връзки сред двата района.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР