Добрата хигиена и социалната изолация се сочат от здравните власти

...
Добрата хигиена и социалната изолация се сочат от здравните власти
Коментари Харесай

Проф. Воденичаров: Главен виновник за разпространяването на Covid-19 в 85-90% са замърсените ръце



Добрата хигиена и обществената изолираност се сочат от здравните управляващи за най-важните ограничения за предотвратяване от болест с ковид. Какво е въздействието на сапуна върху вируса и по какъв начин да дезинфекцираме предметите от бита, другите повърхности в дома, облеклата и защитните маски – отговорите потърсихме от проф. доктор Емил Воденичаров, началник на Катедра “Хигиена” на Медицинския университет:
„ Covid-19 е неклетъчна форма на живот, която се популяризира само в живи кафези. Главен провинен в 85-90 % са нечистите ръце. За 24 часа към 90 пъти допираме несъзнателно с ръце устата, носа или очите си, а те са входна врата за навлизане на вируса “, уточни специалистът.
Един от най-ефикасните способи за битка с вируса се оказва сапунът, без значение дали в твърдо или течно положение, изясни проф. Воденичаров. В неговия състав има мазнини, наречени амфифили, структурно наподобяващи тези в обвивката на вируса. Срещайки амфифилите, мазнините в обвивката на вируса, ги одобряват за себеподобни и ги „ пускат “ във вируса, след което трансформират налягането и той се пръска.
Домашният сапун, който се подготвя от скотски мазнини, е безпаричен на амфифили и мощно подвластен от PH на водата. При твърда вода дезинфекционното му деяние понижава, изяснява експертът. В актуалните производства този минус е преодолян със синтетични амфифили, наречени детергенти.
Дезинфектантите, които можем да използваме за разчистване, са четири съществени групи – с изключение на за ръце, тези за дръжки на порти и смесители, за санитарни пространства и подови настилки и за облеклото, уточни проф. Воденичаров. Антибактериалните детергенти не въздействат на ковид.
Дезинфектант за ръце може да си създадем и сами, да вземем за пример от разтвор на 60 % алкохол в дестилирана или преварена вода и 5 мл глицерин или алое. Има предписания за дезинфектанти и с мравчена киселина, перхидрол, хлорхексидин.
За стерилизация на твърди повърхности може да се употребяват разтвори с хлорна вар, перхидрол и белина (точните съотношения чуйте в звуковия файл). След стерилизация би трябвало да проветрим пространствата. За да избегнем тази нужда и миризмите, за заличаване на вируса върху повърхностите може да използваме бактерицидни лампи или парочистачка.
След влизането у дома би трябвало да оставим обувките в антрето, по опция върху чердже, напоено с разтвор на белина. Връхните облекла можем да оставим на терасата, на слънце. Изпраните в пералня облекла също е добре да бъдат изложени на слънчеви лъчи.
Проф. Воденичаров поучава, в случай че използваме защитни маски за лице за многократна приложимост, отвътре да създадем спонтанен джоб от марля и сложим в него памук, който да изхвърляме след всяка приложимост, а по-късно да изперем маската и да я изгладим на пара. Това ще увеличи успеваемостта й с към 20 %.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР