Днес Държавната агенция „Електронно управление“ и Министерството на образование представиха

...
Днес Държавната агенция „Електронно управление“ и Министерството на образование представиха
Коментари Харесай

Уроците по киберхигиена стават част от учебното съдържание


 ДАЕУ и МОН показаха първия по рода си интерактивен урок по киберхигиена

Днес Държавната организация „ Електронно ръководство “ и Министерството на обучение показаха първия по рода си интерактивен урок по киберхигиена „ С огромната технология идва и огромната отговорност “. Образователният пакет е ориентиран към възпитаници във възрастовата група сред 7 и 18 години и има за цел да ги запознае с главните понятия и практики за киберсигурност.

„ Особено значимо е, когато приказваме за въвеждане на цифрови технологии и за нуждата от цифрови умения, да вършим това деликатно, отговорно и етично. Затова урокът, създаден от ДАЕУ и МОН, е една доста дребна първа крачка, само че той е извънредно значим. В рамките на общообразователната подготовка, всички учители от 3 до 10 клас имат уговорката да преподават разнообразни аспекти на киберсигурността, на опазването на цифровата самоличното, на отбраната на устройствата и мрежите, на киберхигиената и киберсигурността в общуването “, означи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя посочи, че интерактивният урок ще бъде изключително потребен за всички преподавателите, които от тази година за първи път ще стартират да преподават по предмет „ Компютърно моделиране “ на учениците от 3 клас.

Основната цел на урока е освен да съобщи теоретични познания за сферата на киберсигурността, само че и да сътвори постоянни привички и на практика умения за предварителна защита и отбрана. Той съставлява интерактивна презентация с няколко съществени тематики, в това число какво е фишинг, криптовирус, ботнет, по какъв начин се измисля и запомня мощна ключова дума, кои са съществени понятия в мрежата. Самият обучителен пакет включва справочник за учителя, теоретична част с опция за тестване на знанията и писмо до родителите със препоръки по какъв начин да покачат киберкултурата на подрастваще.

Съдържанието на урока е утвърдено от МОН за изборно включване в образователната стратегия на учебните заведения в страната от образователната 2018/2019 година То ще бъде непрестанно допълвано и обновено, като материалите могат да се намерят на уеб страницата на ДАЕУ, а видео клипове, демонстриращи опциите на пакета, са качени в канала на Агенцията в YouTube.

Урокът е част от материалите, готови от ДАЕУ в границите на Националната акция за кибер хигиена под надпис „ Няма да ме хакнат “, която се организира по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз под патронажа на европейския комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел. Необходимостта от сходна самодейност е безспорна, защото анонимността и неналичието на цензура в интернет могат да бъдат доста рискови за децата, които прекарват онлайн приблизително повече от 30 часа седмично. Статистиката също по този начин демонстрира, че 75 на 100 от децата са склонни да споделят персонална информация в киберпространството, а близо 90% от половите оферти към деца са отправени точно в онлайн среда.

 ДАЕУ и МОН показаха първия по рода си интерактивен урок по киберхигиена

Какво следва?

Председателят на Държавната организация „ Електронно ръководство “ Атанас Темелков употребява събитието, с цел да разгласи стартирането на две нови начинания. До септември 2018 година българските учебни заведения ще имат достъп до Системата за несъмнено електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ. Тя е дигитален еквивалент на класическата предложена поща и разрешава напълно цифрово другарство в институциите. Втората акция се организира още веднъж дружно с МОН и е ориентирана към учениците от 11 и 12 клас, които ще бъдат осведомени с предлаганите електронни услуги у нас. От Агенцията се надяват това да докара до доста повишение потреблението на сходни услуги, предоставяни от страната.

Европейският комисар за цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел, поздрави Агенцията за положителните инициативи и посочи значимостта от основаването на положителни привички за киберхигиена. Тя уточни, че с горделивост ще загатва акцията „ Няма да ме хакнат “ като образец за добра процедура, която е част от общоевропейската осведомителна акция: Safer Internet for the EU. В тази връзка Габриел разгласи, че в края на годината за първи път ще присъда премия за новаторска концепция в региона на киберхигиената. Тя разкри, че категориите ще бъдат три: за учители, възпитаници и киберексперти и че измежду претендентите има и български представители.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР