Държавата ще си търси над 80 млн. лв, които е

...
Държавата ще си търси над 80 млн. лв, които е
Коментари Харесай

Държавата ще си търси над 80 млн. лв. от горските заменки

Държавата ще си търси над 80 млн. лева, които е получила в по-малко при осъществени в интервала 2007-2009 година заменки на нейни гори с частни терени, за които през 2014 година Европейската комисия реши, че съставляват неразрешена държавна помощ.

Това заяви на брифинг в Народното събрание земеделският министър Десислава Танева. Предявяването на претенциите идва девет години след експлоадирането на абсурда със замяната на апетитни държавни горски парцели най-много край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово, Разлог, Добринище, Старо Оряхово, Ракитово и Пловдив с частни имоти на по-ниски от пазарните цени. Сред най-крупните купувачи на такива терени бяха и компании на рекламния и медиен необут Красимир Гергов, на захарния необут Гриша Ганчев и на енергийния необут Христо Ковачки. Сред напазарувалите евтини имоти в планината ими край морето за градеж на хотели бяха и компании, свързани с някогашния финансов министър Милен Велчев и брат му Георги, както и на притежателя на компанията за разчистване " Титан " и някогашен акционер на ЦСКА Димитър Борисов.

Първото държавно управление на ГЕРБ се задейства през 2010 година по извършването на покупки на евтини държавни гори след сигнал на екокоалицията " За да остане природа в България " в Брюксел. Тогавашният агроминистър Мирослав Найденов даже даде над 5 хиляди заменки на прокурор, само че последва прехвърлянето на досиетата сред държавното обвиняване и земеделското ведомство. Дори против двама някогашни министри на земеделието – Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и против някогашния началник на Агенцията по горите Стефан Юруков бяха формирани при започване на 2011 година каузи поради заменките, само че през 2014 година те бяха прекъснати поради липса на осъществено закононарушение.

Четири години по-късно Брюксел подреди на Българи да анулира част от подписаните този интервал 132 покупко-продажби или да изиска назад " държавната помощ ", която са получили компаниите, получавайки терените по непазарни цени.

Години наред обаче земеделското министерство не успяваше за откри компания, която да оцени разликата с цените, с цел да се претендира връщане на надвзетите суми. Вече това е сторено и на бенефициентите по заменките са пратени уведомителни писма да възстановят парите. Фирмите обаче могат да апелират тези претенции и оценките на заменките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР