Близо вече 10 държави от ЕС, сред които и България

...
Близо вече 10 държави от ЕС, сред които и България
Коментари Харесай

Момчил Неков: ЕК трябва да се намеси пряко и целево, за да се спре разпространението на африканската чума по свинете

Близо към този момент 10 страни от Европейски Съюз, измежду които и България са наранени от африканската чума по свините. Имайки поради унищожителните последици, които болестта може да има върху индустриално отглежданите и домашните прасета, за мен неналичието на съответна финансова помощ от Европейска комисия буди изненада. Това съобщи, евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал и член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони Момчил Неков по отношение на вчерашния спор в Европейския парламент /ЕП/ в Страсбург при разискване на африканската чума по свинете.

„ Ширещата се болест демонстрира липса на решение. Трябва да се откри общностен метод в битката против африканската чума. Нужно е заслужено и по еднакъв метод да бъдат защитавани всички наранени страни от заболяването. Европейска комисия би трябвало да се намеси директно и целево, с цел да се спре разпространяването на африканската чума по свинете “, добави Неков.

В Румъния заболяването необятно се е популяризирала, като досега стотици хиляди свине са евтанизирани. В България досега са регистрирани 3 случая на африканска чума по свинете.

Във Варненско при домашни свине в с. Тутраканци - Провадийско. В Силистренско край Кайнарджа при диво прасе. И в Добричко в с. Българево – 4 диви свине.

„ Похвално е, че БАБХ смъкна с 24 пъти таксата за проба за африканска чума при дивечово месо до символичните 0.50 ст. Но за какво не бяха понижени и таксите за други животни, които могат да бъдат приносители, като да вземем за пример за източно балканската свиния. Тази порода има огромен стопански капацитет, тя основава и поддържа занаят в район, какъвто е Шуменският с безработициа от близо 10 % “, разяснява Момчил Неков.

Според евродепутата е нужна експертност и политическа воля да бъдат подкрепени свиневъдите в Европа и в частност в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР