България и Финландия са в двата края на европейския континент.

...
България и Финландия са в двата края на европейския континент.
Коментари Харесай

Българският агропазар може да е интересен за финландските фирми

България и Финландия са в двата края на европейския континент. Това ненапълно лимитира връзките сред двете страни. Въпреки това чакаме вложителите от Финландия да открият България и да проявят интерес да навлязат на пазара у нас, и изключително на агропазара, за разширение на комерсиалния продан сред двете страни.

През годините на държавно ниво са обсъждани благоприятни условия за съдействие в земеделието, измежду които е и предлаганото от финландска страна съоръжение за разнообразни типове скотски производства. Аграрният стокообмен сред България и Финландия е в рамките сред 9 и 13 млн. евро, като се показва най-вече в експорт на български селскостопански артикули. Страната ни продава във Финландия главно семена от слънчоглед. Сред останалите артикули могат да се упоменат модифицирани плодове и препарати, употребявани за храна на животни.

За момента двустранният стокообмен сред България и Финландия е алегоричен - към 100 млн. евро, а и комерсиалното салдо е негативно за нашата страна. За деветте месеца на предходната година той е 95 млн. евро, по данни от Министерството на стопанската система.

Инвестициите също не са огромни, само че пък у нас участват някои от огромните им компании. Тук, да вземем за пример, е " Амер Спортс България " ЕООД в град Чепеларе, благосъстоятелност на "Амер Спортс Холдинг " ГмбХ - Австрия, която е част от "Амер Спортс Корпорейшън " АД - Финландия. "Амер Спортс " е един от най-големите производители на спортни артикули и екипировка в света, по-популярен с комерсиалните си марки Atomic, Salomon, Wilson, Suunto, Mavic, Arcteryx и Precor. Фирмата е притежател на фабриката за ски в Чепеларе от края на 2008 година, като непрекъснато влага в нейното уголемение и рационализация. Финландската компания избра България за главен център за произвеждане на алпийски ски и ски за дълго тичане с съществени марки "Атомик " и "Саломон ".

По данни на Българска организация за вложения по-значителните вложения от северната страна са в областите - произвеждане на контейнери, строителство, търговия, текстилна индустрия, недвижими парцели. Няма подписани покупко-продажби с финландски вложители за приватизация на български предприятия.

Сред водещите компании вложители у нас са : TNT Suomi OY - куриерски/логистични услуги, "И.Н.А. Трейдинг " - търговия на едро с машини за текстил, облекло, кожи и кожени произведения и елементи за тях, "Нокиа - България " - телекомуникации.

Приоритетни браншове с капацитет за привличане на финландски вложения са осведомителните и телекомуникационните технологии, машиностроене, електротехника, аутсорсинг, дървопреработването и целулозно-хартиената индустрия, химията и био-технологиите.

През 2009 година в София се учреди Българо-Скандинавска комерсиална камара, която сплотява компании от скандинавските страни, включително Финландия, които работят в България.

Разбира се, бизнесът не чака подкана от държавното управление и когато открие забавни други възможности постоянно се възползва от тях. И сега се изследват разнообразни благоприятни условия за съдействие сред финландски компании и организации и техни евентуални сътрудници в България, търсят се ограничения да се насърчат финландските компании, които към този момент оперират у нас, както и да се разпространява тяхната активност.

Предприемачите от тази скандинавска страна са внимателни, когато когато става въпрос за бизнес, изключително в случай че те към момента не познават добре страната. Но, когато бъдат извоювани резултатите са налице. Неслучайно през последните две години две огромни финландски компании вложиха в България - логистичната Cargotec, и веригата заведения за хранене Hessburger, която предлага обичайни финландски бургери. От друга страна, присъединението на България към Европейския съюз през 2007 година също е помогнало за подобряването на връзките сред страната ни и Финландия.

През януари предходната година финландската компания за техника за обработка на товари Cargotec откри световен бизнес център за услуги в София. В българския офис работят над 130 чиновници, като екипът ще продължи да се уголемява, споделя Мая Миланова, шеф на "Карготек България ". Българският офис ще доставя вътрешни услуги за компанията майка в областта на финансите, човешките запаси, ръководството на информация и снабдяването. "В България има 36 хиляди, работещи в нашата промишленост, София е разрастващ се и кипящ от сила град, а България предлага конкурентна икономическа среда ", изясни решението на компанията майка Микко Пулакка, изпълнителен вицепрезидент, основен финансов шеф на Cargotec.

Финландска фамилна компания Hesburger , най-голямата верига за бургери във Финландия и Балтийските страни, към този момент има осем ресторанта в България. Подготвят се и нови обекти - в Слънчев бряг, в градовете Сливен и Плодив, както и на комфортни за прекъсване места, по някои от главните пътни артерии в страната. С тези вложения Hesburger ще се трансформира в незабравим "играч " в бранша на заведенията за хранене за бързо хранене, отбелязва Иева Салмела, шеф интернационално развиване и маркетинг на Hesburger. Плановете са в идващите 10 години компанията да отвори 50 ресторанта в България и по този начин да се трансформира в национална верига за бързо хранене. Според проекта за този интервал вложенията ще доближат 35 млн. евро.Продуктовото многообразие на Hesburger в България включва към този момент познатите артикули като: хамбургери, тортили, меню, хрупкави оферти (картофки, пилешки хапки, соеви пръчици) и не на последно в менюто с изключение на десерти, кафе и освежаващи питиета, ще се предлага и айран.

Софийската компания "Хонка финландски къщи " е формален представител на финландската компания " Хонка Ракене " - международен водач в производството на дървени къщи вид "log house " . Традицията на "Хонка " продължава към този момент повече от 50 години в над 30 страни по целия свят. Фирмата предлага: проектиране; доставка; монтаж на къщи от солидни дървени греди.

Не можем да пропуснем и интензивно наличие у нас на компанията "Сандвик България " ЕООД, профилирана в доставка на машинно съоръжение, и сътрудник на голям брой български предприятия.

За развиването на бизнес връзките и вложенията е значимо и взаимното опознаване сред страните. Финландските туристи са измежду най-платежоспособните, само че държат извънредно доста на качеството на услугата и на обслужването. Поради ранното начало на локалната образователна година (15 август), пикът на визитите им в България е основно от средата на юни доникъде на август, а също по този начин и през зимния сезон, защото изискванията за ски-туризъм в страната са на релативно ниско равнище заради географските и особености. Ключова характерност на финландските туристи е, че те се въздействат извънредно доста от положителни/отрицателни изявления в медиите и от мнението на близки и познати по отношение на качеството на туристическата услуга и един път неудовлетворени по една или друга причина от дадена дестинация, те не биха я посетили още веднъж.

Тенденцията през последните 10 години обаче не е доста обнадеждаваща. Намалява броят на финландците, които посещават страната ни. За деветте месеца на предходната година те са били 25 873. В същото време доста по-малко са българите пътували до Финландия.

Репу̀блика Финла̀ндия е страна, ситуирана в Североизточна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия. През 1995 година Финландия стана член на Европейския съюз.

Финландия има мощна пазарна икономикаот промишлено-аграрен вид. Въпреки дребното си население от към 6 милиона души, страната има Брутният вътрешен продукт на глава от популацията над 34 900 щ.д., по-висок от междинния за Евросъюза. В стопанската система господства секторът на услугите, следван от индустрията и селското стопанство. Финландия е огромен производител на електроника, машини, коли, дървен материал и химикали в международен мащаб макар отсъствието на огромни ресурси от потребни изкопаеми. Финландия е на второ място в Европейски Съюз по инвестиции във високи технологии и услуги, а външната търговия генерира 1/3 от общия ѝ Брутният вътрешен продукт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР