Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ С Решение №Ц-19 от

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ С Решение №Ц-19 от
Коментари Харесай

EMI: Промяната на тарифната структура за достъп прехвърля финансовата тежест от крайните клиенти към производителите


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

С Решение №Ц-19 от 1 юли 2019 година КЕВР направи основни промени на цената за достъп до електропреносната мрежа. Чрез измененията се уголемява кръгът на задължените ползватели на мрежата и се вкарват три разнообразни равнища на цената за достъп според от мрежовите разноски, които провокират съответните категории ползватели.

Решението на Комисията е в сходство с условията на член 104, ал.2 от ЗЕ, в действие от 01.07.2019 година, според който „ цените за достъп и/или транспорт се дължат от производителите на електрическа сила ... “.

Калкулацията на цените за достъп до електропреносната мрежа е направена в сходство с чл.26 ал.1 от Наредбата за контролиране на цените на електрическата сила - „ въз основа на одобрените планирани нужни годишни доходи … и одобреното планирано количество електрическа сила за продажба на територията на страната и за експорт … “.

Промените за производителите

До края на юни 2018 година против цена от 3.02 лева./МВтч производителите на електрическа сила от слънце и от вятър получаваха право на достъп до мрежата. За останалите производители това право беше гратис. През новия регулаторен интервал, почнал от 1 юли 2019 година, всички производители - ползватели на мрежата, ще заплащат цена за достъп в размер на 2,12 лева./МВтч, а по този начин наречената „ динамично изменяща се генерация “, т.е. произвеждане, което е мъчно предвидимо поради спецификата на енергийния запас (слънце и вятър), ще заплаща по-висока цена от 5.14 лева./МВтч.

Тези цени ще обезпечат на ЕСО доходи от производителите с размер 97.1 млн.лв., нужни за надеждността на електроенергийната система, в това число: 15 млн. лева от производителите с динамично изменяща се генерация и 82.1 млн. лева – от другите производители.

Близо 57 млн. лева от бъдещите приходи от цена за достъп ще са нужни на ЕСО за покупка на разполагаемост за леден запас, следвани от разноски за запас за услуги от 17.5 млн.лв. и за спомагателен запас, провокиран от ВЕИ, в размер на 8.8 млн. лева С останалите приходи в размер на 13,8 млн. лева ЕСО ще покрива ½ от своите условно-постоянни разноски за ръководство на системата (плюс съответната възвръщаемост).

На крайните клиенти – честито!

Промяната на тарифната конструкция за достъп води до прекачване на съвсем цялата досегашна финансова тежест от крайните клиенти към производителите. Цената за достъп на крайните клиенти се намалява от досегашните 1.39 лева./МВтч на 0.41 лева./МВтч или с над 70%!

Видимата причина за това е повишаването на броя на ползвателите на мрежата, задължени да заплащат за правото за достъп. По-важният фактор обаче, съдействал за този фрапантен спад, е различен. И това е методът, по който КЕВР е оценила разноските, провокирани от крайните клиенти, надлежно нужните доходи, които те би трябвало да обезпечат на ЕСО. Според КЕВР, размерът на тези доходи е 13.8 млн. лева, което дава отговор на ½ от условно-постоянните разноски на ЕСО за ръководство на системата (плюс съответната възвръщаемост) и не включва разноски за закупуване на разполагаемост за леден запас и спомагателни услуги.

При по този начин признатите цени се чака крайните клиенти да обезпечават към 12% от приходите на ЕСО за достъп, а производителите – останалите 88%.

Решение №Ц-19/01.07.2019 година оформя следната конструкция на приходите на ЕСО за възложен достъп до системата, надлежно по източници и по предопределение:

Възражения против измененията

Възражения имат най-много производителите. Основните от тях могат да бъдат обобщени по следния метод:
с одобряването на три цени за достъп се позволява неравноправно отнасяне от една страна сред крайни клиенти и производители, а от друга - сред производителите на сила от слънце и вятър и всички останали производители; липсват претекстовете на регулатора за какво всички разноски за леден запас и спомагателни услуги са пренасочени от крайните клиенти към производителите; изненадващото въвеждане на цена за достъп за производителите нарушава ценовата рамка, подписаните контракти и усилва финансовия им риск; липсва аргументация на ценообразуващите детайли, които дефинират параметрите на цената са достъп; съществуват подозрения, че посредством цената за достъп наново се заплаща на ЕСО за балансиране на системата; неналичието в Наредба №1 от 14 март 2017 година за контролиране на цените на електрическата сила на механизъм за систематизиране на разноските сред цените за достъп и транспорт разрешава на Комисията да придвижва разноски от едната към другата цена без съответната аргументация.

По-подробно, възраженията, както и отговорите на КЕВР по тях, могат да се видят в линка към цитираното ценово решение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР