Ако у нас сме свикнали да повтаряме, че България е

...
Ако у нас сме свикнали да повтаряме, че България е
Коментари Харесай

Една от най-малките страни в ЕС произвежда повече боклук от Румъния и Полша взети заедно



Ако у нас сме привикнали да повтаряме, че България е дребна страна, то какво можем да кажем за Малта, която в действителност е измежду най-малките в Европа. За съпоставяне площта й е цели 350 пъти по-малка от тази на България, а популацията й е 15 пъти по-малко.

В същото време обаче Малта е втората страна, която създава най-вече отпадък в Европейския съюз (ЕС), демонстрира статистическата работа Евростат. Преди нея по този индикатор е единствено Дания с размер от 777 кг на човек.

Според данните за 2016 година битовите боклуци на глава от популацията за 12 месеца там се равнява на 647 кг. Това значи, че Малта създава двойно повече отпадък от доста по-големите Румъния и Полша взети дружно.

Двете страни от Източна Европа са в дъното на класацията със надлежно 261 и 307 кг годишно на глава от популацията. Трета е Чехия с 339 кг.

България е повече към средата на класацията с резултат за 2016 година от 404 кг боклуци на човек. У нас обаче размерът остава осезаемо под междинното равнище за целия Европейски Съюз, което е 480 кг на глава от популацията.

От Евростат обаче показват, че до някаква степен има пояснение за огромните разлики сред страните. Причината е в това, че статистиката отразява докладвания размер битови боклуци, само че системата за изчисляването им се развичава в обособените страни членки.

 Снимка 335742
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР