Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова

...
Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Съдът трябва да реши дали жалбите на Манолова са достатъчни за касиране на изборите



Административният съд би трябвало да реши дали импортираните от Мая Манолова тъжби и доказателства към тях са задоволителни за касирането на вота в София.
Това сподели в утринния блок на БТВ представителят на ЦИК Александър Андреев. Той изясни, че ЦИК не е осведомена с показаните документи, защото те се предават към съда от Общинската изборна комисия. „ Няма информация за тежки нарушавания, които биха могли да опорочат изборния развой или да са незаконосъобразни”, добави още Андреев. По думите му разминаването в някои от изборните протоколи от миналите локални избори може да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на истинския протокол, цифрите не са били вярно записани.
Освен това акцентира, че там, където има ремонти в протокола, той би следвало да бъде подписан от членовете на СИК. „ Ако поправките са толкоз основни, че не може да бъде вярно регистриран резултатът, то има т.нар сбъркан протокол, който се връща на ОИК и се дава втори протокол, който да бъде попълнен”, посочи Андреев.
Говорителят на ЦИК съобщи, че в случай че данните от действителните бюлетини бъдат систематизирани, то процентът недействителни гласове не е толкоз висок. Въпреки това счита, че е въпрос на разбор е да се открият аргументите, довели до недействителните бюлетини. Според Андреев има проблем с преференциите, защото или не са регистрирани вярно, или са маркирани неверно.
Той изясни, че в случай че ЦИК ще взе участие в разискване на изборите и изборния кодекс в случай че бъде поканена. Експертът акцентира, че е значимо да се разграничават някои от проблемите в изборния развой по отношение на компетентността на изборните комисии. Като образец даде пазаруването на гласове, което е отвън пълномощията на ЦИК или ОИК. По думите му организацията на локалните избори е била на равнище.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР