4000 горски стражари са ангажирани в мобилни групи по охрана

...
4000 горски стражари са ангажирани в мобилни групи по охрана
Коментари Харесай

МЗХГ: 4000 горски пазят държавните гори денонощно



4000 горски стражари са ангажирани в мобилни групи по защита на държавните горски територии. Това  зам.-съобщи шефът на Държавно горско стопанство Шумен стопанството инж. Тодор Геронтиев.

„ Хората работят в денонощен режим 7 дни в седмицата, като на общоприет обход вървят по двама, само че при подаден сигнал за нарушавания, се причисляват и други сътрудници, а в случай че е належащо – се осведомят и полицейските ръководства ”, изясни инж. Геронтиев, оповестяват от пресцентъра на МЗХГ.

„ Колите на всички стопанства са оборудвани с GPS и във всеки един миг се знае къде са дежурните екипи, всеки може да наблюдава работата на горските в действително време, твърдят от стопанството.

Сериозни нарушавания през последните дни са регистрирани и в останалите районни ръководства по горите. Например в Сливен са арестувани 119 коледни елхи. Дръвчетата са били предлагани без контролни пластини. Същевременно са били иззети настрана от търговците и над 100 контролни пластини. За случая е известена прокуратурата.

Контролът продължава да е натоварен, като общо единствено за последните шест седмици са направени над 80 000 инспекции, осведоми заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Установени са 1300 нарушавания, като са арестувани 1200 куб. метра нелегално добити дърва за огрев и 120 кубика обла строителна дървесина, както и 65 МПС, 130 каруци, 30 коня, близо 70 моторни триона.

Обходите на мобилните групи са увеличени, поради на непрестанните нападения в горите от началото на отоплителния сезон.

„ Пледираме жители да ревизират деликатно доставените им дърва за всички налични атрибути и контролни марки, както и да алармират при всяко подозрение за нарушавания на телефон 112 ”, прикани зам.-министър Добрев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР