7 са основните схеми, практикувани от телефонните измамници, коментираха от

...
7 са основните схеми, практикувани от телефонните измамници, коментираха от
Коментари Харесай

Седем са основните ало шашми

7 са главните схеми, практикувани от телефонните измамници, разясниха от полилицията.

Сделки през слешалката е класическият вид.

В този тип машинация на стационарния телефон на жертвата звъни човек, който напомня отдавнашно другарство или общи познати. Следва предложение за договорка с привелекателна облага. Предметът й е елементи или уреди за машини, за които има действително търсене на пазара. Всичко се показва като изцяло уредено. Мошеникат твърди, че е намерил продавач, който разполага със стока, и покупател, който да я заплати на висока цена. От пострадалия се желае единствено да взе участие с избрана сума и да прибере цялата голяма облага, като отдели % от нея за своя „ телефонен ” медиатор.

Молба за помощ.

При този вид нарушителите сортират жертвата си основно измежду хората от третата възраст. Измамниците разчитат на тяхната добрина, сърдечност и доверчивост.

На стационарния телефон на пострадалите звъни лъжец, който се показва за техен прочут или отдалечен родственик от различен град. Обяснява, че е капарирал някаква стока, само че е възпрепятстван и не може да пътува. Мнимият прочут или родственик моли жертвите си за услуга. Те да отидат до съответната компания, да доплатят и да вземат стоката. Обещението е до няколко дни „ роднината ” или „ познатият ” да си прибере стоката, дава обещание на подведените, че сумата им ще бъде възобновена. Също важи за направените от жертвите транспортни разноски.

Обикновено измамникът упорства пострадалият да отиде с такси до друго обитаемо място. Там сякаш го чака представител на компанията продавач. На въпросния „ представител ” жертвата заплаща от личния си джоб и получава стоката. Тя нормално се състои от бракувани елементи за текстилната индустрия с неприятен тип и опаковка.

Купуване на ваучери.

По този сюжет изманикът се обажда на възрастни хора и се показва за техен внук или племеник. Моли жертвата си да му купи ваучери за разнообразни мобилни оператори и да му издиктува кодовете. В желанието да помогне на „ непосредствен ”, пострадалият извършва молбата.

В последно време се появила и вариация на този тип шашма, предизвестяват от Министерство на вътрешните работи. Става въпрос за позвъняване от привиден чиновник на БТК, който се обажда и оповестява на набелязаната жертва, че е спечелила от промоция на БТК или VIVACOM тв приемник и парична награда. За да ги получи, индивидът би трябвало да издиктува персоналните си данни. По-късно още веднъж постъпва позвъняване от „ чиновник на компанията ”. Той изяснява на подведения, че с цел да получи премиите си, би трябвало да купи ваучери и да му издиктува кодовете

Внасяне на гаранция.

При този вид измамникът се обажда на пенсионери и се показва за техен непосредствен родственик, внук или племенник. Съобщава, че е арестуван в полицията, най-често в различен град, тъй като предизвикал злополука. Лъже, че при произшествието е развалил полицейска патрулка, или пък е ранил тежко човек, който по-късно е умрял. Сам или посредством трето лице мошеникът моли жертвата си да му услужи с пари за гаранция за освобождението от ареста. Пострадалите предават парите на медиатор, който или ги посещава в жилищата им, или ги чака за среща на авансово уговорено място.

Роднина в чужбина.

На жертвата се обажда лъжец и се показва за непосредствен, който работи в чужбина. Обяснява, че си е изгубил парите, а би трябвало да пътува за България да се лекува в болница или да заплати нанесена от него вреда в злополука. Моли за помощ с избрана сума. Предлага на обработвания възрастен човек да съобщи парите на другар или на изпратен таксиметров водач, с цел да му спестят разкарването до банка за изпращане на сумата по електронен път.

Проблем с полицията.

В този случай чужд се показва по телефона за чиновник на Министерство на вътрешните работи. Обикновено позвъняването е рано заран. Мнимият служител на реда посочва името на набелязаната си жертва. Мошенкът разпорежда на сащисания пенсионер незабавно, откакто приключат този диалог, да ги набере на посочен от тях номер. Обеснението е да се спестят проблеми със следовател или прокурор. Стремежът е жертвата да бъде арестувана по-дълго на линия. През това време убеждават поитърпевшия, че са направил административно нарушаване, за което дължи санкция. Тя можело да се заплати по 2 метода. В РПУ-то или като купи ваучери към избрани мобилни оператори и продиктува кодовете по телефона. Сънен, обезпокоен и комплициран, обработеният нормално извършва всичко, разпоредено му от мнимия чиновник на реда.

Съдействие на полицията.

Основният план е основан на доверието в институциите и готовността на хората да са потребни. Това важи най-много за възрастните пенсионери. Ключовите моменти в измамата са няколко.

Звъни чужд на домашния телефон на жертвата. Представя се за служител на реда, следовател или прокурор. Съобщава за зачестили измами по телефона и по какъв начин органите на реда разчитат точно на Вас и съдействието Ви, с цел да заловен мошениците.

Следва измама. Тя е жертвата да извърши абсолютно настояванията на мошениците, тъй като са доста рискови, а служителите на реда ги наблюдават и ще ги заловен при приемането на парите Ви. „ В желанието си да оказват помощ, възрастните хора попадат в лъжливия сюжет и са ощетени с разнообразни суми, губят даже и фамилните си бижута ”, разясняват от Министерство на вътрешните работи.

От полицията за следващ път молиха да не се даверявате единствено на телефонно позвъняване, в случай че към някого бъдат отправени претенции по описаните схеми. Независимо какъв брой безапелационно звучи показаното от другата страна на слушалката. За да се уверите в самоличността на своя „ прочут ” или „ родственик ”, настоявайте за персонална среща. Питайти за присъщи имена и събития, които обаждащият се би трябвало да знае. Търсете противоположна връзка с позвънилия. Свържете се с други родственици и общи познати. В никакъв случай не приемайте да се вършат разплащания посредством трети лица. Особено в други градове. Подобно гледище е сигурен белег за машинация.

„ При всяко подозрително позвъняване, преди да купувате ваучери или да давате пари, поискани от родственици, познати или служители на реда, посъветвайте се с районния си контрольор. Позвънете и на телефон 112 ”, поучават за следващ път от полицията

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР