NB! Единственият автентичен текст е този на произнесената реч. Министър-председателю Сунак, Министър-председатели, Уважаеми

...
NB! Единственият автентичен текст е този на произнесената реч.
Министър-председателю Сунак,
Министър-председатели,
Уважаеми
Коментари Харесай

Реч на председателя Фон дер Лайен на Конференцията за възстановяване на Украйна – 2023

NB! " Единственият достоверен текст е този на произнесената тирада. "

Министър-председателю Сунак,

Министър-председатели,

Уважаеми господа министри,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми дами и господа,

Всеки ден виждаме опустошенията, които Русия нанася на Украйна. Украинският народ претърпява всевъзможни ужаси от всевъзможни направления: от небето - огнени дъждове; от земята - гледат по какъв начин градовете им потъват под вода. Русия изстрелва ракети против почтени цивилни жители единствено тъй като един човек прави параноичен опит да възвърне една рухнала империя.

Всеки ден обаче виждаме и нещо друго. Лично аз го видях от първа ръка, когато за финален път посетих страната доскоро повече от месец. Видях страна, която прави всичко допустимо да възкръсне от пепелта на войната. Всеки ден украинците ни демонстрират защо се борят и умират. Те го демонстрират на бойното поле. Те го демонстрират по улиците си. Те го демонстрират в класните стаи. Те се борят за бъдещето си, за Украйна, свободна от съветски нападатели, за Украйна, която взема решение личната си орис, за възобновяване и възкръсване на Украйна. За малко повече от година украинците са почистили руините от 2 000 км. пътища, възстановили са над 40 моста, обновили са 900 ЖП-гари и депа. Всичко това, до момента в който водят война за оцеляване. Но украинците освен възвръщат това, което е било преди. Те ни демонстрират по какъв начин към този момент трансформират страната си. Украинците премислят бъдещето си на фона на всички загуби, болежка и страдалчество.

Позволете ми да ви опиша за Училище № 17 в град Ирпин. Шрапнел поврежда покрива на учебното заведение, срутва стените, счупва всички прозорци и унищожава отоплителната система. Децата се върнаха в клас в условия на невъобразим мраз, до момента в който локална Неправителствени организации се включи с едно просто и изобретателно решение. Те са конфигурирали слънчеви панели на покрива, тъй че децата да могат да се учат на топло. Тази дребна, само че смислена приложимост на чиста сила за връщане към естествения живот е единствено един образец за това по какъв начин Украйна не просто се възвръща, само че премисля себе си.

Украйна ни зашемети и със смелостта си. Хората й ни въодушевяват с изобретателността си. И ни възхитиха с метода, по който трансформират страната си, следвайки фантазията си. И, скъпи другари, точно тази фантазия за по-чиста, по-екологична и по-модерна Украйна ще се окаже трайното завещание на тази война. Наша отговорност е да помогнем за постигането на тази цел. Защото украинците се борят освен за своя суверенитет, само че и за нас, за нашата независимост, за нашите полезности. Изобщо не можем да се мерим с тяхната всеотдайност. Но можем да бъдем - и сме единни, координирани и решителни, че Украйна би трябвало да завоюва, ще завоюва и ще получи нашата поддръжка освен до момента в който е належащо за гарантиране на мира, само че и до момента в който Украйна се трансформира в страната, за която те мечтаят. Държава, която притегля задгранични вложения. Държава, която ръководи бъдещето си. Държава, която е член на Европейския съюз.

Заедно ще поддържаме Украйна не като обособени народи, а като координирана общественост, проведена в границите на новаторска платформа. Платформа, която ще насочи поддръжката към промените и целите, които ще трансфорат фантазията в действителност. Днес се събираме тук, с цел да кажем на украинците, че фантазията им е и наша фантазия. През януари създадохме Многоведомствена платформа за съгласуваност на донорите. Тя е първа по рода си в историята на интернационалната помощ и сплотява Украйна, Г-7, Европейски Съюз, Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, МВФ и Световната банка. С платформата се основава единна координационна точка за интернационалните донори, с цел да се подсигурява, че поддръжката отива тъкмо там, където Украйна се нуждае най-вече от нея. Още тази година Европейската комисия дава 18 милиарда евро. Заедно с други донори ние премахнахме бюджетния недостиг на Украйна за 2023 година, тъй че да могат да не стопира изплащането на заплати, пенсии и здравни грижи.

Това е за непосредствените потребности на Украйна. Но дано приказваме за бъдещето. Вярвам, че Европейският съюз носи специфична отговорност. Причината е елементарна: когато украинците си показват бъдещето си, те виждат знамето на Европа над техните градове. Няма подозрение, че Украйна ще бъде част от нашия Съюз. Затова през днешния ден желая да разглася две нови стъпки. Първата е обвързвана с промените в Украйна и нейния път към участие в Европейски Съюз. Въпреки войната Украйна форсира програмата си за промени с впечатляваща експедитивност и решителност. В Европейския съюз желаеме да реализираме сходство сред старания и отдаденост. Ето за какво през днешния ден Европейската комисия показва устно новата информация за напредъка на Украйна в региона на правосъдната промяна, битката с корупцията, новите закони за медиите и националните малцинства. Този отчет демонстрира, че се доближаваме до задачата и ще работим с Украйна, с цел да преминем финалната линия. С тези промени Украйна изпраща и мощно обръщение към частните вложители: за тях ще се обезпечи бистрота, правдивост и функциониращи институции, от които се нуждаят, с цел да влагат в Украйна. Това е изключително значимо, защото частният бранш също би трябвало да се ускори. Тъй като точно частният бранш, със своя скъп експертен опит и финансова мощност, ще помогне на Украйна да осъществя фантазиите си.

И точно това ме води до последната тематика. Стремежът ни е да съвместим украинските промени с европейски вложения. За всяка стъпка, която Украйна прави към нас, и Европейският съюз би трябвало да прави съответна стъпка към Украйна. Вчера Комисията предложи да се сътвори нов Механизъм за Украйна в границите на бюджета на Европейски Съюз. Тя ще обезпечи непрекъсната финансова поддръжка до 2027 година Механизмът ще бъде финансиран по три метода: с безплатни средства от бюджета на ЕС; със заеми, отпуснати на финансовите пазари; и вероятно с приходи от съветски активи под запор. Ще представим предложение за тези активи преди лятната почивка. Какви са предстоящите потребности сега? До 2027 година оставащият бюджетен недостиг на Украйна възлиза на към 60 милиарда евро. Нуждите от бързо възобновяване възлизат на към 50 милиарда евро. Това значи общо 110 милиарда евро до 2027 година, които не са покрити. Поради това през вчерашния ден предложих на страните - членки на Европейски Съюз, да покрият 45 % от тази разлика - общо 50 милиарда евро за Украйна. Ще работим с Украйна по подобаващ проект за вложения и промени. Този проект би могъл също по този начин да се трансформира в опора за всички интернационалните донори, в това число частния бранш. Това ще ни помогне да координираме и да реализираме оптимално влияние. Ето какво имаме поради, когато заявяваме, че сме с Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.

Уважаеми дами и господа,

Путин разклати мира на нашия континент на 24 февруари 2022 година Но той също като че ли задейства пътя на Украйна към фантазията ѝ. Наша работа - наш дълг - е да подсигуряваме на украинците, които са платили с цената на такава огромна жертва, че това преосмислено бъдеще ще се трансформира в действителност - тухла по тухла, къща по къща, учебно заведение по учебно заведение. Ние сме на страната на Украйна дълготрайно.

Слава на Украйна,

Да живее Европа!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР