На­дя­вам се в след­ва­щи­те дни тър­гов­ски­те бан­ки да ка­жат как­ви

...
На­дя­вам се в след­ва­щи­те дни тър­гов­ски­те бан­ки да ка­жат как­ви
Коментари Харесай

Очак­ват бан­ки­те да по­ка­жат гъв­ка­вост

" На­дя­вам се в след­ва­щи­те дни тър­гов­ски­те бан­ки да ка­жат как­ви ще бъ­дат ни­ва­та им на гъв­ка­вост - да ви да­дат късмет да ди­ша­те, да про­пус­не­те ед­на или две внос­ки ", за­я­ви в ин­тер­вю за Но­ва те­ле­ви­зия ви­цеп­ре­ми­е­рът То­мис­лав Дон­чев.

" Ка­пи­та­ли­за­ци­я­та на бан­ки­те, ко­я­то е ед­на от ико­но­ми­чес­ки­те мер­ки на ка­би­не­та, е с цел да мо­гат да бъ­дат гъв­ка­ви при неп­ла­те­ни внос­ки от хо­ра и фир­ми, а не да им раз­про­да­дат вед­на­га къ­щи­те ", ка­за още той.

Пре­ди сед­ми­ца Българска народна банка об­я­ви па­кет от мер­ки на стой­ност 9,3 ми­ли­ар­да ле­ва. 7 милиарда лева са оти­до­ха за на­ма­ля­ва­не на чуж­дес­тран­ни­те ек­спо­зи­ции на тър­гов­ски­те бан­ки у нас. Дру­ги 1.6 милиарда лева бя­ха на­со­че­ни към ка­пи­та­ли­за­ция на пе­чал­ба­та в бан­ко­ва­та сис­те­ма. Ан­ти­цик­лич­ни­ят ка­пи­та­лов бу­фер бе под­по­мог­нат със 700 млн. лева

Се­га пред­стои Българска народна банка да об­я­ви но­во ре­ше­ние. При­чи­на за не­го е съ­об­ще­ние на Ев­ро­пей­ския бан­ков ор­ган (ЕБО), с ко­е­то се очер­та­ва рам­ка за дейс­твие на бан­ки­те в Европейски Съюз. Тя е раз­де­ле­на в три об­лас­ти - кла­си­фи­ци­ра­не на бан­ко­ви кре­ди­ти в не­из­пъл­не­ние, прес­трук­ту­ри­ра­не на ек­спо­зи­ции и при­ла­га­не на Меж­ду­на­род­ния стан­дарт за фи­нан­со­во от­чи­та­не 9 (IFRS9). Ско­ро ЕБО ще оп­ре­де­ли кри­те­рии за сход­но тре­ти­ра­не на пуб­лич­ни и час­тни мо­ра­то­ри­у­ми за пла­ща­ни­я­та по бан­ко­ви кре­ди­ти - на ба­за на не­го, Българска народна банка съ­що ще пред­при­е­ме дейс­твия за при­ла­га­не­то на кри­те­ри­и­те в Бъл­га­рия.

" ЕБО под­кре­пя ини­ци­а­ти­ви­те за це­ле­на­со­че­ни и вре­мен­ни мо­ра­то­ри­у­ми (пуб­лич­ни или час­тни), ко­и­то спи­рат или от­ла­гат пла­ща­ния по бан­ко­ви кре­ди­ти ", пи­шат от аген­ци­я­та на Европейски Съюз. Спо­ред нея оба­че ге­не­ра­ли­зи­ра­не­то на за­ба­ве­ни­те пла­ща­ния не во­ди до по-доб­ра кла­си­фи­ка­ция или ве­ро­ят­ност за пла­ща­не. За­то­ва тряб­ва да се да­де при­о­ри­тет на ин­ди­ви­ду­ал­ни оцен­ки за ве­ро­ят­нос­тта от пла­ща­не. ЕБО под­чер­та още, че бан­ки­те не про­я­вя­ват гъв­ка­вост при за­щи­та­та на пот­ре­би­те­ли­те. " При­зо­ва­ва­ме всич­ки за­е­мо­да­те­ли да дейс­тват спо­ред ин­те­ре­си­те на пот­ре­би­те­ли­те ", пи­шат от ев­ро­пейс­ка­та аген­ция. То­ва оз­на­ча­ва граж­да­ни­те да раз­бе­рат пос­ле­ди­ци­те от при­е­ма­не­то на да­де­ни мер­ки и да зна­ят, че скри­ти так­си ня­ма, а кре­дит­ни­ят им рей­тинг ня­ма да се про­ме­ни.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР