Назначеният от Кирил Петков изпълнителен директор на Българската агенция за

...
Назначеният от Кирил Петков изпълнителен директор на Българската агенция за
Коментари Харесай

Лъсна октоподът от офшорки на Асен Василев ДОКУМЕНТИ

Назначеният от Кирил Петков изпълнителен шеф на Българската организация за вложения обслужвал юридически офшорните действия на Асен Василев в България още през 2009 година Това оповестява " ".


Скрииншот от комерсиалния указател за собствеността на Асен Василев в първата му офшорка

Видно от българския търговски указател, ползата на Асен Василев към учредяването на офшорки стартира още в далечната 2006 година, когато той учредява първата си офшорка в щата Делауер, дружно с още трима българи, само че несъмнено има максимален % присъединяване. Той е с 46.75%, до момента в който останалите трима по 17,75%. Щатската компания е “Лесно” ЛЛС с идентификационен номер 3894731. През същата година офшорката учредява в България и сдружението Лесно-България ЕООД с ЕИК 17513807, чиито шеф е Асен Василев и по чиято партида изникват забавни обстоятелства и зависимости.

Това е и първата компания на Асен Василев, която се занимавала със самолетни билети и която беше намесена в абсурда сред него и Тошко Йорданов във връзка множеството водени каузи и подписвани съглашения с други сътрудници и по отношение на интелектуалната благосъстоятелност върху продукта є. През 2009 година компанията би трябвало да се пререгистрира в комерсиалния указател. Именно тогава е нает съученикът на Асен Василев от хасковската езикова гимназия - Стамен Янев, към този момент като юрист.


Факсимиле от молба, показваща, че Стамен Янев е заработвал като юрист на Асен Василев

Видно от комерсиалния указател, той обслужва офшорните действия на Асен Василев в България и подава няколко заявки на 08 юли 2009 година, употребявайки същия метод, който употребява по-късно Кирил Петков, при измененията в управлението на ББР. Разбира се по едно от заявките Стамен Янев, като юрист на компанията на Асен Василев получава отвод, тъй като събитията, които желае към този момент да бъдат вписани са вписани с друго заявление.

Всъщност компанията, която е обслужвал Стамен Янев стана много известна сега и беше обект на журналистическо следствие от страна на БТВ след изнесените данни от Тошко Йорданов. Асен Василев напуща поста на шеф на Лесно-България ЕООД, когато компанията се обслужва от Стамен Янев, а в следствие е добита от капиталовия фонд NEVEQ, а правоприемник на компанията става Vayant. По данни от журналистическите следствия следват правосъдни каузи сред Vayant и чиновници на Лесно, както и с новоучредена компания тогава от Асен Василев. По това време, към този момент напуснал Лесно-България, във Англия Асен Василев основава “Евърбред Лимитед” със същия предмет на активност, която по-късно също е затворена. В нея съучастник е бил Мортен Лунд, който сподели: “Той е лъжец, само че е доста интелигентен. Инвестирахме 15-20 млн. евро., с цел да разработим софтуера, имахме сред 30 и 50 програмисти в България. Не измами единствено мен, а и свои другари. Аз бях малоумен и доверчив и му повярвах. Той дружно с няколко програмисти взеха кода и отпътуваха за Китай и го продаде на китайското държавно управление. Софтуерът беше на компанията, а той просто го взе и го продаде сам”. В тази компания също е имало разногласия и каузи.

Подобна е и историята в още една от офшорките на Асен Василев, която е заявил през 2013 година, когато е бил длъжностен министър на стопанската система. Това е Hermes One Ltd, записана на Британските Вирджински острови, за която интернет търсачките още веднъж демонстрират воденето на правосъдни и арбитражни каузи със съдружниците. Октоподът от непознати компании, благосъстоятелност на Асен Василев се свързват и с към този момент известните - офшорката Akselbert Ltd, още веднъж записана на Британски Вирджински острови, както и с записаната в Англия CTW Consulting Ltd, в които е бил притежател преди да стане длъжностен министър на финансите.

Над 11 години по-късно след обслужването на офшорните действия на Асен Василев в България, юристът Стамен Янев е назначен от Кирил Петков за изпълнителен шеф на Българската организация за вложения. Това е едно от първите назначения на Кирил Петков като министър, като еpicenter.bg подозира, че му е предоставена функционалност да прикрие следите със договорката и документ, издадени му през 2013 година от Асен Василев за покупка на терен от индустриалната зона в Божурище. Същата медия позволява, че посредством тази договорка страната е ощетена с 27 млн. лева

Стамен Янев, незабавно се отплаща за назначението, като дружно с Кирил Петков още на 11 май 2021, ден преди влизането в действие на указа на президента, внасят документи в Българска народна банка за утвърждение на нов състав на управителните органи на ББР. Освен, че към датата указът не е влезнал в действие и двамата заявяват лъжи, като лъжат за съществуването на взети решения от надзорния съвет, макар че все още Стамен Янев е ръководител на същия съвет. Така се оказва, че и за двамата са налице догатки за осъществени документни закононарушения.

Стамен Янев и Кирил Петков са и основните герои в излъчените от министерството на стопанската система видеоскечове, касаещи ББР, както и в тематиките за язовирите.

Оказва се, че Кирил Петков оставя юриста на Асен Василев за ръководител на Държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовири в прорез със закона. Съгласно член 139в от Закона за водите, ръководител на Държавно дружество е министърът на стопанската система или избран от него заместник-министър. Въпреки наредбата на закона Стамен Янев остава на двата поста и продължава да бъде ръководител на предприятието, а Кирил Петков не поема функционалностите си, предоставени му със закон и демонстрира занемареност и немарливост към ръководството на предприятието, по чието разпореждане се източват язовирите.

Несъвместимостта от заемането на двата поста не е заявена от Янев. Въпреки, че Кирил Петков към този момент в качеството си на политик шумно декларира, че би трябвало да спрем с концепцията “едни наши хора на едни позиции”, той прави тъкмо противоположното, воден от шуробаджанащината и от персоналните корпоративни ползи. Той назначава юриста на Асен Василев за изпълнителен шеф на Българската организация за вложения. Скандално назначава и личната си адвокатка, която обслужва фондацията му и персоналните му компании. Това е Лена Бориславова, която беше назначена в ББР, преди новите шефове да имат представителна власт за това. Договорът е с адвокатска адвокатска фирма, само че е с тъкмо изтъкване на Лена Бориславова, при месечно заплащане 13 690 лева или 164 289 лева годишно без Данък добавена стойност, без разходи и без в допълнение уговорените спомагателни 274 лева на час.

Следвайки същите правила за съветник в Министерството на стопанската система е назначен и брачният партньор на Виолета Лорер, която през 2013 година гласоподава в съвета на шефовете на НКИЗ разпоредбите, по която ще се реализира договорката с компанията на Кирил Петков - “Волаком”. В същото гласоподаване през 2013 година взе участие и Валери Андреев, който също става съветник в министерството на стопанската система, а Виолета Лорер е изпратена за заместник-министър на финансите в кабинета на Асен Василев.

Сега тази групичка, обвързвана от шуробаджанащина и корпоративни ползи е притежател на “почтеността” и смяната и е в управлението на новосформираната коалиция. Адвокатите на групичката са на солидна държавна хранилка и поддържат новата партия от властовите си позиции. Въпреки това нашите следствия ще продължат и ще осведомяваме обществото и за новите подготвяни адвокатски схеми, част от които са свързани и с провеждането на идните избори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР