Назначеният миналата седмица първи дипломат на Полша Яцек Чапутович пристига

...
Назначеният миналата седмица първи дипломат на Полша Яцек Чапутович пристига
Коментари Харесай

Новият полски външен министър идва в България днес на първото си официално посещение

Назначеният предходната седмица първи посланик на Полша Яцек Чапутович идва в София през днешния ден. За новия външен министър това е първото публично посещаване в чужбина и по време на него ще се срещне с министртите на външните работи и българското европредседателство, Екатерина Захариева и Лиляна Павлова, заяви външното министерство във Варшава.

Институцията изяснява, че Чапутович " посещава София, с цел да препотвърди желанието на Полша да развие доста положителни полско-български връзки, да насърчи близко съдействие и да поддържа българското председателство в на Съвета на Европейския съюз в първата половина на 2018 година " Според прессъобщението " двустранни въпроси, районно съдействие и основни цели в дневния ред " на Европейски Съюз, както и потребността България да бъде осведомена за целите на Полша като непостоянна членка на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации тази и идната година, също ще са във фокуса на диалозите.

Посещението, единствено няколко дни след откриването на ротационното председателство в София, обаче следва изказванията на премиера Бойко Борисов за процедурата, стартирана от Евросъюза против Полша по така наречен Член 7 поради нарушение на върховенството на закона. Борисов сподели, че съюзът ще има " безсънни нощи ", в случай че гласоподава наказания - които биха могли да я оставят без право на глас в съвета - а настоя, че подобен сюжет би трябвало да се избегне.

Комисията даде период на полското държавно управление да търси решение до края на март. Борисов в същото време означи, че България " ще даде най-хубавото от себе си ", с цел да не се стига до гласоподаване в съвета. Обсъждане на сходна мярка съгласно него ще " сътвори доста рисков казус ", изключително поради обстоятелството, че нарушаването на върховенството на закона е " неразбираемо " и мъчно за премерване разбиране. Той изрази вяра, че полското " държавно управление ще направи всичко належащо, с цел да превъзмогне несъгласията " и чувството си, че кабинетът " влага в намиране на решение. "

Павлова от своя страна акцентира, че не трябва да се чака " нищо характерно и с неотложен резултат " по време на българското председателство. Според нея първо би трябвало да се проучват позициите " на всяка страна, в това число Полша. " Първата среща, на която външните министри от Европейски Съюз ще обсъдят въпроса, ще бъде на 27 февруари. И Захариева сподели пред кореспонденти, че позицията на Полша " също би трябвало да бъде слушана ", добавяйки, че се надява по време на председателството " Полша да се съгласи да прмени промените си и обстановката да се успокои. " Има се поради поредицата от закони, главно противоречивата промяна в правораздаването, поради които Комисията се задейства против Полша.

Новият полски министър председател Матеуш Моравецки смени основни министри, които имаха противоречива известност и бяха считани за мощно евроскептични, и скоро по-късно се срещна с ръководителя на комисията Жан-Клод Юнкер. В общо изказване предишния вторник двамата споделиха, че ще опитат да реализират прогрес " до края на февруари. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР