Следователи на ООН предупреждават за риск от бъдещи зверства в Етиопия

...
Назначени от ООН следователи предупредиха, че има вероятност да бъдат
Коментари Харесай

Назначени от ООН следователи предупредиха, че има вероятност да бъдат извършени още зверства в Етиопия, и призоваха за продължаване на проверката на спазването на правата на човека в Адис Абеба, тъй като работата им е изправена пред прекратяване силна водена от Африка опозиция.

Хиляди хора загинаха в двугодишен конфликт между правителството и регионалните сили от Тиграй, който официално приключи през ноември миналата година. И двете страни се обвиниха взаимно в жестокости, включително кланета, изнасилвания и произволни задържания, но всяка отрече отговорността за системни злоупотреби.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Престъпления срещу човечеството продължават в Етиопия въпреки примирието, казват експерти на ООНЕтиопия казва, че е завършила пълненето на мега-язовира на река НилЕритрейските войски „извършиха военни престъпления“ в Етиопия след мирното споразумениекрай на списъка

Международната комисия на експертите по правата на човека в Етиопия, съставена от трима независими експерти, заяви по-рано тази седмица в доклад, че в Етиопия все още се извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Неговият двугодишен мандат предстои да бъде подновен на текущата сесия на Съвета по правата на човека в Женева, въпреки че досега не е подадено искане на фона на това, което дипломатите описват като силна опозиция, предимно от африкански държави.

Етиопия, която отрече да е извършила широко разпространени злоупотреби, категорично се противопостави на разследването и се опита да съкрати работата му.

Мохамед Чанде Отман, председател на Комисията, каза на 47-членния съвет, че би било „преждевременно“ да прекрати работата си и я призова да поднови, имайки предвид продължаващите нарушения в района на Ахмара.

„Неспазването на това би било не само абдикация от отговорността на Съвета, но и би изпратило унищожително послание към жертвите и оцелелите от този конфликт“, каза той в четвъртък.

Той каза, че се надяваме, че Споразумението за прекратяване на военните действия (CoHA), подписано в Претория през ноември 2022 г., „ще проправи пътя за края на един от най-смъртоносните конфликти на 21-ви век“, който „опустоши общности в Северна Етиопия.

„Това не се оказа така. CoHA не само не успя да постигне всеобхватен мир, но жестокостите продължават и конфликтът, насилието и нестабилността вече са почти национални по измерение“, каза Отман, добавяйки, че последният им доклад потвърждава, че еритрейските войски и милициите на Амхара продължават да извършват зверства срещу цивилни в Тиграй.

Той разкритикува подхода на Етиопия към правосъдието като „дълбоко погрешен“, като каза, че не е имало достоверни доказателства за законни разследвания или процеси срещу нейни войници, които тя обвинява в нападение над цивилни.

Осман също така каза, че комисията е особено загрижена за безопасността на малцинствените общности ироб и кунама, живеещи близо до границата с Еритрея, и липсата на реформи в Етиопия.

Правителството на Етиопия и неговите въоръжени сили многократно отрекоха, че техните войници са извършили широко разпространени престъпления и обещаха да разследват оплакванията за индивидуални злоупотреби.

Посланикът на Етиопия Цегаб Кебебеу каза, че Комисията е „грубо погрешно характеризирала положителните и широко приветствани политически развития в Етиопия“. Той не се обърна директно към другите критики.

Пратеникът на Кот д'Ивоар Конан Франсоа Куаме каза, че счита работата на Комисията на ООН за прекратена и призова съвета вместо това да подкрепи мерките, ръководени от Етиопия.


Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР