Назначават ли се роднини на преподаватели в Лесотехническия университет в

...
Назначават ли се роднини на преподаватели в Лесотехническия университет в
Коментари Харесай

Голям удар срещу Лесотехническия университет! Назначават се роднини, конкурсите се заобикалят…

Назначават ли се родственици на преподаватели в Лесотехническия университет в София и на какъв принцип се печелят състезания за асистенти в влиятелния Ветеринарен факултет? По следите на този сигнал потегли екип на „ Събуди се ”.
 Д-р Ирина Тодорова е назначена за помощник в Тракийския университет през 2000 година. Следват 12 години преподавателска активност, стига до основен помощник в катедра „ Хирургия” на факултета по Ветеринарна медицина. Специализирала е в Анкара, Хановер и Мадрид. Изнасяла е лекции в Македония и Турция, има над 10 документа за разнообразни разработки. Учредител е на Асоциацията на ветеринарните хирурзи.
„ 2012 година се прибрах в София заради фамилни аргументи и отидох на диалог с проф. Аминков ”, описа тя.

Тогава той е началник на катедра във Факултета по ветеринарна медицина, където Ирина се пробва да продължи преподавателската си активност.

„ Тогава ме увери, че няма място за помощник и по тази причина не могат да ме вземат. В продължение на пет години чаках да се разгласи конкурс. По-миналата година на конгрес във Варна разбрах, че 3-4 месеца по-рано в катедрата по хирургия, където работи професор Аминков, е назначен неговият наследник – Константин Аминков, за който разбрах, че конкурс не е обявен”, описа Ирина.

По закон всички състезания за заемане на университетски длъжности би трябвало да бъдат оповестени на сайта на университета със период от два месеца и в „ Държавен вестник ”. Единствено изключение прави изборът на асистенти.

С днешна дата проф. Аминков е декан на Факултета по ветеринарна медицина. Синът му Константин Аминков е помощник в катедрата, назначен незабавно след завършването му.

„ Мога да настоявам, че към сина си съм доста по-строг, в сравнение с към всички различен в катедрата. Той беше втори по триумф, нямаше други претенденти. Конкурсът беше разгласен, както всеки различен ”, съобщи проф. Аминков.

Ирина търси в уеб страницата на университета въпросния конкурс, само че подобен не открива. През 2017 година се организира втори конкурс за заемане на служба „ Асистент ”. Д-р Тодорова схваща за него в последния миг.

„ За различен наследник, на доцент Надя Златева, която също е учител в катедрата. Конкурсът е разгласен поради нейния наследник. Въпреки това аз взех решение да си подам документите и да аплайвам ”, описа още Ирина.

Допусната е до втори кръг – събеседване. Конкурсът обаче е извоюван от доктор Маринов – одеве приключилия наследник на преподавателя доцент Надя Златева.

„ Не мога да позволи това, че Георги е наследник на доцент Златева е бил миропомазан, с цел да има по-високи оценки ”, изясни зам.-деканът на проф. Георги Георгиев.

„ Професор Аминков е кум на Надя Златева – фамилна катедра. Имат и длъжностни, и служебни задължения между тях ”, изясни още Ирина.

За професорите от Лесотехническия университет тъкмо документите са в основата на решението на Комисията. Кандидатът Маринов е изучавал две дисциплини повече от доктор Тодорова и владее по-добре непознати езици, а доктор Тодорова, макар дългия си трудов стаж, няма към момента предпазена дисертация.

Д-р Тодорова е един от създателите на управление за извършения. Това обаче не е задоволително, с цел да увери Комисията в нейните умения на учител. От там обясниха, че има пропуски в подадената документи. По думите на Ирина Тодорова обаче на Комисията са предоставени всички документи.

Още същия ден доктор Тодорова подава и писмена тъжба до ректора на университета. Никой обаче не се е заел с писмен отговор. Екипът на „ Събуди се ” беседва с ректора на Лесотехническия университет, който изясни, че е изискал стимулирано мнение на журито.

Д-р Тодорова търси правата си като подава сигнали до всички способени институции. Според Комисията спор на ползи няма, а съгласно съда  настояването на Ирина е безпричинно, защото е задала неверно желае си.

От Министерство  на образованието обявиха, че отговор до доктор Ирина Тодорова е изпратен и в дадената обстановка ведомството няма пълномощия. В поддръжка на лекар Тодорова се разгласи и ръководителят на Съюза на ветеринарните лекари доктор Михаил Бащавелов. Д-р Тодорова е безапелационна, че ще продължи да търси правата си.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР