Назначаването на председател на ДАНС се извършва по строго регламентирана

...
Назначаването на председател на ДАНС се извършва по строго регламентирана
Коментари Харесай

Шефовете на служби в НС: Назначенията никога не са били съгласувани с чужди посолства

Назначаването на ръководител на ДАНС се прави по строго регламентирана процедура. Никъде не се планува да има координиране с непознати посолства, разгласи шефът на ДАНС Пламен Тончев пред депутатите.  В Народното събрание стартира чуване на ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност ", шефа на Служба " Военно разузнаване " и ръководителя на Държавна организация " Разузнаване ", по отношение на изнесените изказвания от хора от парламентарната група " Продължаваме Промяната - Демократична България ", че ръководителите на службите за сигурност са съгласувани с посолствата на непознати страни.

„ Не знам какъв е източника и на какво са основани изказванията, че има дефицити. ДАНС е благонадежден и издирван сътрудник “, сподели Тончев.   " Назначаването на ръководител на ДАНС се прави по прецизно законова процедура, която е единствено в границите на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с декрет на президента. В нито едно от условията на закона не се планува кандидатурите за ръководител на ДАНС да се съгласуват с който и да е, включително и непознати посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и Европейски Съюз. Ние като членове на Европейски Съюз и НАТО също не съгласуваме претендентите за ръководители на партньорските служби ", съобщи Пламен Тончев. Той сподели, че е неразбираемо на какво се базират тези изказванията. Това е един разказ, добави още той. И напомни, че е обществено известно, че организацията сама е разкрила свои чиновници, които са работили за съветското разузнаване. Той разясни, че тези изказвания дискредитират институциите, те били част от хибридната офанзива.  " Недоказаните изказвания основават репутационни вреди освен на службите, само че и на страната. Опитите за дискредитиране на институции, втълпяване на неустановеност и разделяне измежду обществото, е детайл от хибридните реакции, в това число и на Москва ", посочи Пламен Тончев. Политическото говорене показвало непознаване на работата на ДАНС.  Точно тази конструкция имала необикновен принос за формиране на досъденото произвоство по напрамер " Автомагистрали ".

Шефът на Военно разузнаване ген. Венелин Венев също изясни процедурата. " Въпросната история " него го заварила с натовски военачалник по сигурността. Той помоли дебатът да се води по-различен метод поради хората, които са зад граница. Например " тези, които мерят по четири пъти дневно радиацията в Украйна, с цел да може вие, в случай че се наложи да сложите противогазите ", сподели още той.  Ген. Венев заяви, че има позволение от НАТО да разсекретят какво се е случило преди войната. Щял да го направи на съвещание на съответната комисии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР