Назан Боскурт е сред десетките хиляди държавни служители, освободени след

...
Назан Боскурт е сред десетките хиляди държавни служители, освободени след
Коментари Харесай

Турската версия: Протестирайте си, не ни пречите*

Назан Боскурт е измежду десетките хиляди държавни чиновници, освободени след опита за прелом в Турция през юли 2016-а година. През януари 2017-а година тя губи работата си в Службата за адресна регистрация в Анкара. Подобно на доста от другите чиновници, освободени след опита за пуч, и тя акцентира, че е почтена.
След несполучливия опит за прелом, на 20 юли 2016 година Ердоган разгласи изключително състояние и стартира да " прочиства " страната от хипотетични терористи. Същевременно президентът с указ освободи към 125 000 държавни чиновници по обвиняването, че са свързани с придвижването на Фетхуллах Гюлен. Именно на него се приписва организирането на опита за прелом.
" Работих в моята работа в продължение на 10 години. През това време нито един служител на реда не е идвал да ме разпитва, против мен в никакъв случай не е водено следствие ", споделя Назан Боскурт.
" Искам си работата назад "
Бившата служителката взема решение да стачкува, присъединявайки се към акцията " Искам си работата назад ". Тя е основана от академични чиновници, които също са освободени с указ.
33-годишната Боскурт към този момент от три години и половина се събира всекидневно със съидейниците си пред Паметника на човешките права в Анкара. Бронзовата фигура е на замислена жена, която държи в ръце Всеобщата декларация за правата на индивида. Пространството към паметника обичайно е място за срещи на жители, които упорстват за повече права и независимост.
Полицията прави всичко допустимо да попречи на митингите, в които взе участие Боскурт. Паметникът неведнъж е бил блокиран, а Боскурт е била арестувана. Поне към този момент не са ѝ били повдигани обвинявания.
Назан Боскурт е изключително възмутена от това, че съответни учредения за освобождението ѝ по този начин и не са посочени. При това тя не е единствената - хиляди някогашни държавни чиновници се оплакват, че уволненията им не са били аргументирани.
Комисията е единствено фасада
През юли 201 година турското държавно управление сътвори специфична комисия, която да проверява недоволствата. На вниманието ѝ бяха импортирани над 120 000 молби за преразглеждане, като едвам 12 200 или към 10 % от уволненията са анулирани и засегнатите са се върнали на работа.
Правните специалисти насочат остри рецензии към комисията. Професорът по административно право Метин Гюндай споделя, че тя не е самостоятелна. И изяснява за какво: нейните членове се назначават от президента. Освен това по време на процедурата засегнатите нямат право да се защитят пред членовете ѝ. Според Гюндай комисията е просто фасада.
И Назан Боскурт не е върната на работа. " Молбата ми беше отхвърлена. Но аз изобщо нямам доверие на комисията. " Тя счита, че аргументацията на институцията е неуместна: " Моето освобождение се оправдава с следствия против мен през 2018-а и 2019-а година, а аз бях освободена през 2017-а. "
Назан Боскурт ще продължи да се бори и приканва всички, изпаднали в нейното състояние, да създадат същото.
Автор: Хилал Кьойлю, Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР