Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит

...
Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит
Коментари Харесай

Водите на Азия - бунище за пластмасови отпадъци

Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит умря, погълнал 80 торбички, а на райските индонезийските острови в някои случаи към този момент няма нищо райско - последствията от замърсяването с пластмасови произведения в Азия са фрапантни, стартира разбора си Джени Вон от организация " Франс прес ", представен от Българска телеграфна агенция.

Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам – общо тези пет азиатски страни изхвърлят годишно над четири милиона тона пластмасови боклуци в международните морета, което в действителност е половината от целия пластмасов отпадък. Това демонстрират данните на неправителствена организация " Оушън кънсърванси " ( или Служба за запазване на океаните). С това движение до 2025 година във водните басейни по света ще се натрупат 250 милиона тона пластмасови боклуци, предизвестяват учените.

" Намираме се в разгара на рецесия със замърсяването с пластмаси, те са на всички места, в реките, в океаните ни, на всички места ", отбелязва Ахмад Ашов Бири от " Грийнпийс ". Индонезия в деня, разгласен за Световен ден за запазване на околната среда - 5 юни.

 Дете на самоделен стереопорен сал събира пластмаса за преработване, Филипините
© Romeo Ranoco, Reuters

Дете на самоделен стереопорен сал събира пластмаса за преработване, Филипините

Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам са и измежду страните с максимален напредък в Азия и стопанска система, основана значително на производството на пластмаси. Повечето от тях се изхвърлят в природата заради липса на ефикасна система за събирането и преработването им.

Последици за риболова

Цената на всичко това заплащат хората, изключително тези, които се прехранват от риболова. Във Виетнам с течение на годините Нгуен Ти Фуонг става очевидец по какъв начин регионът, в който лови риба, се трансформира в сметище под намерено небе.

" Толкова е мръсно, нездравословно е за децата ", споделя тя на връщане от лов на риба, седнала в лодката с двете си дечица под оловното слънце, измежду миризмата на отпадък и риба. " Трудно ни е да ловим скариди и риба ", изяснява различен риболовец, Ву Куок Виет, заставен да чисти мрежите си от уловените пластмасови боклуци.

В близката мангрова гора - типична за тропическите региони нежна екосистема по морските крайбрежия - други дами, които се прехранват с лов на риба, ровят в тинята, търсейки ракообразни, без към този момент да обръщат внимание на морето от отпадък и пластмасови торбички, трансформирал се в тяхна работна среда.

В последния отчет на интернационалната организация за запазване на животните " Уърлд анимал протекшън " (World Animal Protection) се натъртва какъв брой рискови са изоставените в морето риболовен мрежи, които са част от замърсяването с пластмаси.

След като при започване на юни в Тайланд един кит умря, ветеринарите откриха в стомаха му над 80 найлонови торбички - следващо удостоверение за степента на замърсяването с найлонови боклуци, а това е " единствено върха на айсберга ", акцентира Джон Танзър от Световния фонд за дивата природа (WWF).

" Замърсяването на океаните ни е толкоз огромно, че към този момент визира всички нива на екосистемата – от най-малките създания до китовете ", отбелязва той.

 Индия в Деня на околната среда
© Ajay Verma, Reuters

Индия в Деня на околната среда

От това замърсяване страдат и сладководните басейни - микрочастиците от тези пластмаси, разграждащи се с годините, попадат във водата, която пият ежедневно милиони азиатци.
Неправителствената организация Международен съюз за запазване на природата (International Union for Conservation of Nature) работи по международно проучване за последствията от тези частици с към момента неизучен резултат.

Частично събиране

Независимо дали става въпрос за Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд или Виетнам, събирането на отпадъците е отчасти - по-малко от половината от тях се събират вярно.

 Найлонова торбичка в нечистия канал на Банкок, Тайланд
© Athit Perawongmetha, Reuters

Найлонова торбичка в нечистия канал на Банкок, Тайланд

Ключовата смяна, която би трябвало да се извърши наред с възстановяване на събирането в това консуматорско общество, потребяващо " всичко пластмасово ", е образоването на азиатските жители, които още не са стигнали до стадия с торбите за покупки за многократна приложимост в супермаркетите, считат експертите.

Китай - втората по величина стопанска система в света - предходната година забрани вноса на пластмасови боклуци, отказвайки да бъде бунището на света. Огромната част от отпадъците в Китай обаче са артикул на личното му население.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР