Найки е по петите на Моне. Поне така твърди Ройтерс

...
Найки е по петите на Моне. Поне така твърди Ройтерс
Коментари Харесай

Маратонката като произведение на изкуството, достойно за търг

Найки " е по петите на Моне. Поне по този начин твърди " Ройтерс " в материал, който споделя по какъв начин аукционна къща " Кристис " се готви за първия си онлайн търг, отдаден напълно на маратонките и тяхната възходяща колекционерска стойност, която доближава до цени от десетки хиляди долари.

В съдействие с магазина за спортни артикули Stadium Goods " Сотбис " се готви да предложи 100 чифта от някои от най-редките спортни обувки, създавани в миналото. Сред тях са едни от първите маратонки за тичане на " Найки ", чиято цена се чака да доближи 160 хиляди $.

" Лунната обувка " (Moon Shoe) на " Найки " е един от едвам 12 чифта, основани от треньора и съосновател на " Найки " Бил Бауърман за състезателите в Олимпиадата през 1972 година, а този, който се предлага на търга, е ръчна направа.

 Моделът на
© Reuters

Моделът на " Найки " Moon Shoe е един от едвам 12 чифта, основани на ръка по дизайн на съоснователя на компанията и именит треньор от университета в Орегон Бил Бауърман.

Сред предложенията ще са и версии от 2011 и 2016 година на лимитираната серия обувки на " Найки " за кино лентата от 1989 година " Завръщане в бъдещето II " с Майкъл Джей Фокс.

Версията на футуристичната обувка от 2016 година, която е допълнена със замозавързващи се връзки, се чака да доближи цена сред 50 и 70 хиляди $.

" Отдавна приказваме за това по какъв начин маратонките са първокласната мода на това потомство и опцията да си сътрудничим с бранд с историята и размаха на " Сотбис " е в допълнение доказателство за това ", разяснява единият от създателите на основания в Ню Йорк магазин Stadium Goods Джон Макфитърс в изказване.

Други обувки, които ще се продават онлайн от вторник до 23 юли, включват няколко екземпляра от лимитирана серия на " Адидас ", Air Jordan и сбирката Yeezy на Кание Уест.

Според мениджъра по електронна търговия към " Сотбис " Ноа Вунш продажбата на маратонки събира на едно място " изкуство, просвета и мода ". Освен това отбелязва и разрастването на аукционната къща в предлагането на разнородни първокласни артикули.

Обувките ще могат да бъдат забелязани под формата на галерия в " Сотбис " в Ню Йорк до 23 юли.

Засега най-високата сума, давана за маратонки, е 190 373 $, дадени през 2017 година за чифт " Конвърс ", за който се счита, че е бил носен от Майкъл Джексън на олимпийския край по баскетбол през 1984 година. Тогава обувките бяха продадени от калифорнийската компания за спортни сувенири SCP.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР