Найджъл Фараж е бившият лидер на Партията за независимост на

...
Найджъл Фараж е бившият лидер на Партията за независимост на
Коментари Харесай

Бащата на Брекзит Найджъл Фараж пред OFFNews: При втори референдум няма да съм вече доброто момче

Найджъл Фараж е някогашният водач на Партията за самостоятелност на Обединеното кралство (UKIP) и едно от основните настоящи лица на акцията " Leave.EU ", която поддържаше излизането на Англия от Европейския съюз. В момента е настоящ английски евродепутат. След дебата в Европейския парламент във връзка решението на Камарата на общините в Британския парламент да откаже договорката за излизане на Англия от Европейски Съюз, в коридорите на Европейския парламент с него беседва репортерът на OFFNews Ася Филипова.

- Как сте, господин Фараж, последните няколко дни бяха много оживени?

- Странно е. Вчера за мен трябваше да е ден за празнуване на споразумението за отдръпване - това щеше да ни изкара от Европейския съюз на рационални условия. Никога нямаше да получа всичко, което желаех - знаех това! Животът е един компромис...

- Значи въпреки всичко се надявахте договорката да мине?

- Вижте, ето го казусът. Бях душевен квалифициран за съглашение за отдръпване, което нямаше да ми даде всичко, което желаех, само че най-малко щеше да е голяма крачка напред. Това, което се случи е, че ни предложиха чудовищно съглашение, което... поради този фиктивен проблем с ирландската граница...

- Не смятате, че това е същински проблем? 

- Абсолютно не. Знаете ли? Ако отидете на ирландската граница, а аз съм ходил много пъти - там има невидима граница. От двете страни на границата има: друг налог върху прихода, друг корпоративен налог, разнообразни акцизи върху цигарите, алкохола и всичко останало и... друга валута! Вече има всички тези големи разлики, само че тъй като имаме налична резолюция за терористичен проблем, ние предприехме подхода  " живей и остави да живее " (бел. авт.: " live and let live " ; значи да толерираш държанието на другите, с цел да толерират и те твоето).

Но никой не би построил физическа граница! Единствената разлика би била още една цена, която просто ще бъде добавена към всички, които изброих. Когато стоките се придвижват нагоре-надолу по моста в Детройт сред Канада и Америка, всичко се регистрира онлайн. Та ние живеем в 21 век! Не е 1914г.! Целият метод на мислене е просто сгрешен! Така че това, което Европейският съюз направи, е да сътвори проблем, който не съществуваше, и да каже, че е неразгадаем!

- Вие смятате, че го вършат, с цел да се стигне до задънена улица.

- Ама в този момент, Вие звучите доста подмолно настроена... (смее се)

- Това обаче намекнахте, когато през днешния ден в Парламента казахте, че договарящите са получили това, което са желали?

- О, да. Да, безусловно. Смятам, че това е, което Барние искаше през цялото време - цялото това нещо да стигне до задънена улица. Парламентът да откри цялото нещо за невероятно - както и стана. Г-жа Мей да наподобява като неприятния човек и така нататък, тъй като това, което тези хора желаят, е втори референдум. Защото те постоянно печелят вторите референдуми!

- Мислите ли, че това е опция сега?  До какво смятате, че ще докара вотът на съмнение?*

*Бел. авт.: Интервюто беше взето към половин час преди да стане явен резултатът от вота на съмнение, в който Мей оцеля с 325-306 гласа.

- До нищо. Според мен Корбин си губи времето. 

Какво смятате, че ще направи госпожа Мей по-късно?

-  Това, което ще направи, е да се опита да смени по някоя думичка тук и там...

- В коя тенденция - по-крайната, за да спечели поддръжката на искащите  " корав " Брекзит, или по-умерената, за да примами желаещите " мек " Брекзит?

- Ще отиде към " мек " Брекзит...

- То друго няма и по какъв начин да мине пред Европейски Съюз.

- Истината е, че тя в действителност се провали... това е ужасен неуспех в водачеството ѝ, през цялото време. 

- Смятате, че трябваше да зареже някои от " алените линии " ли? 

Всичко, което борещите се за Брекзит искахме, беше просто съглашение за свободен продан, и завършек на всичко друго. Доналд Туск го предложи на 7 март предходната година, без даже да го питаме! Но във Флоренция Мей сподели, че желала близка, специфична връзка. Тя желае да си сътрудничим за сигурността, за... един Господ знае какво още! Все едно, че не си тръгваме въобще! Тя се провали изцяло... моята позиция е, че в Парламента ще се стигне до патово състояние, и идващото същинско деяние ще се случи след към две седмици. Въпросното деяние на Мей обаче ще е да изиска продължение на периода по член 50. 

Това се назовава отсрочване на казуса. Защото всичко това е прекомерно мъчно! Но считам, че ще получим продължение... въпреки че даже и самите хора не желаят втори референдум. Ето нещо много забавно. YouGov направиха голямо изследване преди два дни, като предложиха на хората 3-4 варианти - тези, които са вероятни въобще. Само 8%* избраха опцията " втори референдум "  като свой първи избор. Доста невисок %... само че в Уестминстър този % е много по-висок.

*Бел. авт.: Според същото проучване 28% от британците желаят Брекзит да бъде спрян напълно; 22% поддържат Брекзит без никаква сделка; 15% са изразили предпочитание сегашната договорка да бъде приета; 9% желаят договарянията да бъдат отворени отначало, а 8% са за втори референдум. Тези, които не знаят, са 16%, а " искащите друго " - 2%. 

- Смятате ли, че ще получат продължение, по-късно ще съставят съглашение за по-мек Брекзит и най-после то ще мине през Парламента?

- Възможно е да стигнат до договорка вид " Норвегия плюс " *... допустимо е. Но има ли болшинство даже и за това в Парламента?!

*Бел. авт.: Сделка вид " Норвегия плюс " включва участие в две основни европейски организации: Европейската Асоциация за Свободна Търговия (EFTA) и Европейската Икономическа Зона (EAC)

- Тогава виждате ли го да се проточи още доста дълго?

- Надали, въпреки всичко има всякакви периоди за съблюдаване. Идват и европейски избори.   Аз мисля, че има повече от 50% опция за втори референдум. В момента съм изцяло почтен, изцяло откровен - не е това, което желая, безусловно безредие е...

- Но даже по-рано през днешния ден госпожа Мей сподели, че е твърдо срещу. Ако съгласно Вас тя остава...

- Да, само че тя беше и срещу предварителните избори... тази жена! Това, което приказва, и това, което прави, са две безусловно разнообразни неща! Аз съм на 55 и тя е най-лошият министър-председател, който в миналото съм виждал. И без подозрение, най-двуличният също по този начин. И по какъв начин няма никакъв позор! Да вземе да подаде оставка!

- Кой би я заменил тогава?

- Не в това е въпросът. 

- Бихте предпочели някой като Джейкъб Рийс-Мог да поведе страната?

- Това би било прелестно! Обещавам Ви, английски министър-председател, който има вяра в Брекзит, би могъл да поведе страната. Има 5 милиона гласоподаватели на Лейбъристката партия, които са срещу Брекзит. Министър-председател като Тачър, който би могъл да се оправи с тях. Някой, който да доближи и до двете страни на разделянето, би се оказал в неволя в Парламента, само че би спечелил страната. А когато спечелиш страната, Парламентът става по-лесен. Защото по този начин работят тези неща. Но знаете ли, ние сме, където сме, вследствие на цялостен неуспех в водачеството на всяко едно равнище. Жалко е. Много съм сърдит, имайки поради, че вложих 25 години от живота си в това. Все отново съм нещо като " татко на Брекзит ".

- Ако се стигне до втори референдум, ще се включите ли отново в акцията за овакантяване? И не като част от UKIP, допускам?

- Дали ще се включа в акцията? Дали ще се включа в акцията! (смее се) О, в случай че би трябвало да мина през това още веднъж, повече няма да е като г-н Добро момче.

- Значи до момента сте били положително момче?

- О, безусловно. Не сте видели нищо към момента. Абсолютно. (смее се) Но посоката, в която се движи UKIP, ме натъжава...

- Нова партия тогава?

- Аз имам твърди визии за доста неща, споря яростно и обичам да предизвиквам промени... само че в никакъв случай не съм желал организацията, която помогнах да бъде учредена и след това водех, да стане крайнодясна... в никакъв случай не е била такава. Ние в действителност бяхме центристи в доста връзки, даже демократични... и във връзка с правораздаването. Да съм почтен с Вас, в случай че има втори референдум, ще се включа на цялостни обороти, само че ще го направя като Найджъл Фараж.

- Какво смятате, че ще се случи на изборите за Европейски парламент тази година?

- Очевидно ще има голям напредък... 

- На националистически придвижвания? 

- Националистки придвижвания по-скоро - те имат вяра в нациите. Нормално е. Това е, което човешките същества желаят. Вече дали ще съумеят да се обединят в огромна ефикасна група... това е различен въпрос, който е по-труден за отговаряне. Аз виждам капацитет за група от 180 евродепутати. Нещо такова. И това би трансформирало динамичността тук. 

- Виждате ли основаването на ново европейско политическо семейство или тези евродепутати ще останат част от сегашните такива?

- За момента считам, че ще си останат сегашните. Има несъгласие тук. Ако от една страна вярваш в националната страна, мъчно е да имаш европейска еднаквост. Това постоянно е било една от алтернативите. Но за момента имаме Европа на Нациите и Свободата (ENF), Европа на Свободата и Пряката Демокрация (EFDD), Европейски Консерватори и Реформатори (ECR) - фракцията в действителност е разцепена на няколко места.

- Не наподобява ли въпреки всичко, че евроскептицизмът умира, и множеството от лицата му стартират да се борят за реформирането на Европейски Съюз?

- Не, не считам. Евроскептицизмът в действителност нараства много бързо. Салвини щеше да е невъобразим преди 2 години. AFD* имаха конференция предходната неделя и гласоподаваха, че в случай че не видят сериозна промяна, ще се борят за овакантяване. Движението в действителност пораства.

*Бел. авт.: AFD или Алтернатива за Германия е крайнодясна политическа партия в Германия.

- А в случай че Брекзит се случи, с какво ще се занимавате, когато се наложи да напуснете Европарламента?

- С каквото пожелая, за разлика от множеството тук, които идват право от университета. (смее се) Бях кариерен политик, да. Но преди този момент бях на пазара за суровини в продължение на 20 години, купувах и продавах мед, алуминий...

- Смятате ли, че ще се върнете към това си занятие?

- Не, прекомерно съм остарял. (смее се) Тази работа е за младежи, тъй като е доста динамична. Не. Все отново пиша по малко, приказвам по радиото понякога, от време на време се явявам по малкия екран... 

- Но в случай че Брекзит се случи, какво ще вършиме без основната задача в живота си?

След всичките тези 25 години, през които съм бил в окопите на политиката, в случай че не ми се постанова да съм там, доста ще се веселя. Ще извозвам повече време в пъба и животът ще бъде превъзходен. (смее се)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР