Най-завладяващата пиратска история идва директно от 17 век. В нея

...
Най-завладяващата пиратска история идва директно от 17 век. В нея
Коментари Харесай

Най-порочният град на земята пази ужасяващи тайни СНИМКИ

Най-завладяващата пиратска история идва непосредствено от 17 век. В нея става въпрос за неповторимо място, наричано най-порочният град на Земята, Содом на Карибско море, перла в морето.

Пристанищният град на дребен остров в Карибско море се трансформира в същински парадайс за пиратите. Местоположението му го трансформира в апетитна плячка, тъй като се намира на пътя на стотици търговски пътища, комфортно пристанище за доста кораби.

Порт Роял е открит от испанците още с идването на Христофор Колумб през 1494 година Колониалната империя обаче съумява да засели града близо 15 години по-късно и е бил под техен надзор в продължение на 146 години, написа обстоятелства.бг.

През 1655 година земята британците стават владетели на земята. Заради местоположението си Порт Роял бил възприеман като перлата на Карибско море, което довело до доста опити островът да бъде нападнат. Затова и Британската империя направила всичко допустимо да отбрани Порт Роял.

През 1657 година е измислено много ексцентрично решение. Управляващите вземат решение да поканят група от частни мореплаватели, които да населят Порт Роял като своя нов дом и надлежно да го пазят от вероятно настъпление. Групата се състояла от пирати, а част от нея бил и известният капитан Морган.

Бил публикуван формален лиценз, с който на процедура пиратството там станало изцяло законна активност. Пиратите трябвало да заплащат налог - % от облагата си на градското ръководство.

До 1689 година съвсем половината население се занимавало с пиратство. 25% от всички здания на острова били кръчми и бордеи.

Местоположението, стопанската система и пиратската активност развили доста дребния остров в Карибско море. Между 1655 и 1692 година Порт Роял растял с по-голяма скорост от която и да било английска колония в Новия свят. До 1692 година жителите на острова към този момент наброявали близо 10 000 души и Порт Роял се трансформирал в най-големият и сполучлив град.

Порт Роял станал столицата на пиратската общественост. За злощастие тъкмо когато бил в своя подем, райският пиратски " транспортен съд " потопен. А с него потънала и славата му.

През юни 1692 година огромно земетресение раздрусва острова, а след него последвало и цунами. 2000 души изгубили живота си, а огромна част от Порт Роял потънала в дълбините на Карибско море. Най-странното е, че е прочут и точният час на апокалиптичното събитие.

През 1960 година археолозите и откривателите се натъкват на голяма находка. От дъното на морето бил изваден часовник, спрял тъкмо в 11:43 ч.

Днес именитото пиратско населено място лежи надълбоко под морските талази. На мястото му се намира пристанищният ямайски град Кингстън, който също така е и столица на страната.

След дългогодишни борби от страна на държавното управление, през днешния ден подводният град Порт Роял е разгласен за културно-историческо международно завещание от ЮНЕСКО. Смята се за единствения достоверен потопен град в западното полукълбо.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР