Най-засегнати се очаква да бъдат Нидерландия, Италия и Испания, а

...
Най-засегнати се очаква да бъдат Нидерландия, Италия и Испания, а
Коментари Харесай

Euler Hermes: Застрашени от фалит са 13 хил. компании в еврозоната

Най-засегнати се чака да бъдат Нидерландия, Италия и Испания, а най-рисковите браншове са строителство, селско стопанство и услуги. В еврозоната 13 хиляди компании са застрашени от банкрут поради рецесията с ковид - това са дребни и междинни предприятия, които още преди експлоадирането на пандемията са били оценени като рискови, а сега упованията са да не могат да устоят на новите условия. Това демонстрира разбор на Euler Hermеs, която е профилирана в застраховането на търговски заеми.

Актуализираната й прогноза за Западна Европа е за увеличение на несъстоятелностите с 16% за 2020 година по отношение на миналата макар напъните, които поставят държавните управления за ограничение на рецесията. При скептичен сюжет обаче растежът може да доближи и до 20%. Най-тежко се чака да бъдат наранени бизнесите в Нидерландия, Италия и Испания с нарастване на банкрутите надлежно от 21% до 27% (песимистично), от 18% до 21% (песимистично) и от 17% до 20% (песимистично). Следват ги Франция, Англия и Белгия с от 8% до 11% (песимистично) растеж и Германия с от 7% до 9%. Като най-рискови браншове в еврозоната са строителството, селското стопанство и услугите, само че измежду проблематичните попадат и търговията на дребно, производството на машини, автомобилният бранш и превозът.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Свиване на оборотите с до 25%

Според компанията оборотите на фирмите в еврозоната се чака да се свият с сред 15 и 25% в пика на рецесията според от това дали той продължи един или два месеца. Прогнозата за цялата 2020 година е за понижение на оборотите сред 12 и 18%. Комбинацията от потрес във вътрешното ползване и мощно ограничаване на външната търговия ще докара до понижение на Брутният вътрешен продукт на еврозоната с 1.8% при карантина от един месец и с 4.4% при строги ограничаващи ограничения за два месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР