Най-загадъчната усмивка в света има размер 100 нанометраМона Лиза в

...
Най-загадъчната усмивка в света има размер 100 нанометраМона Лиза в
Коментари Харесай

Създадоха най-малката ДНК репродукция на Мона Лиза

Най-загадъчната усмивка в света има размер 100 нанометра

Мона Лиза в нано-вариант, основан от калифорнийски учени (източник: Caltech.edu)

Учени от Калифорнийския софтуерен институт (Caltech) сътвориха най-малката в света репродукция на Мона Лиза. Тя е направена от ДНК молекули, а размерът на най-загадъчната усмивка в човещката история е единствено 100 нанометра.

За правене на нано-Джакондата учените са употребявали технология, взаимствана от природата – механизъм за самоформиране, който обезпечава компактна конструкция от ДНК молекули. Именно това е била и задачата на създаването – да бъде основана технология за образуване на дребни структури.

Картината е разграничена на квадратни сектори, като всеки от тях е изработен от дълги молекули, които пък са образувани посредством потребление на къси молекули във тип на скоби. Получените структури са съединявани няколко пъти по четири, с цел да се образува в последна сметка матрица с размери осем на осем.
още по тематиката
Правилните съединения са осъществени автоматизирано: границите на фрагментите имат такава настройка, че могат да се съединяват едни с други единствено по избран метод, като са изключени връзките сред несъответствуващи съседи.

Според откривателите, автоматизираното образуване на структури от ДНК молекули може да откри приложение при правене на електронни схеми или материали с екзотични свойства, както и при проучване на взаимоотношение сред химически субстанции и биомолекули.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР