Най-забележителният отговор на Европа на войната на Русия срещу Украйна

...
Най-забележителният отговор на Европа на войната на Русия срещу Украйна
Коментари Харесай

Как Европа елиминира зависимостта си от руските изкопаеми горива и то с невероятна скорост

Най-забележителният отговор на Европа на войната на Русия против Украйна беше невижданата скорост на енергиен преход. За една година Европа съвсем отстрани зависимостта си от съветските изкопаеми горива.

Промяната към момента е надалеч от от визията за преходът, обвързван с климата, който Европа е планувала за своето дълготрайно бъдеще. Миналата година Европа заплати солидна сметка за сила от към 1 трилион $, подкрепена от стотици милиарди евро държавни дотации, написа Bloomberg.

И въпреки всичко даже най-оптимистичните прогнози на анализаторите и водачите на блока при започване на войната не съумяха да плануват какъв брой бързо Европа може да с еоткаже от зависомостта си от съветска сила. Преди година Европа палащаше към 1 милиард $ дневно за газ, нефт и въглища, внасяни от Русия. Днес тази сума е доста по-малка.

Едно от преимуществата беше преходът на Европа към чиста сила, който стартира преди години. Топлото време също имаше забележителен принос - понижи търсенето на отопление.

Слънчевите системи и съоръжения в цяла Европа са се нараснали с рекордните 40 гигавата единствено през предходната година, с 35% повече спрямо 2021 година, малко по-малко от най-оптимистичния сюжет от анализатори от Bloomberg NEF. Скокът пристигна най-вече от потребителите, които бяха привлечени от евтините слънчеви панели, като средство да понижат личните си сметки за сила. Много от тях разполагат и с акумулатори. Съхранението на акумулатори се е повишило с рекордните 79% предходната година в Европа, водено значително от жилищния бранш.

Енергията от вятърни мощности също се е нараснала, въпреки и не с такава скорост.
 Най-голямата система за предпазване на чиста сила в Европа проработи
Най-голямата система за предпазване на чиста сила в Европа проработи

Съоръжението е способно да запази задоволително електричество за зареждане на 300 000 семейства

Какво се случи с изкопаемите горива?

Европа години наред внасяше огромни количества природен газ през тръбопроводи, свързани с съветски залежи. Евтиният газ дълго време държеше цените на силата по-ниски и заменяше по-замърсяващите въглищни електроцентрали. Но войната промени това.

Държавният съветски " Газпром " понижи доставките на газ през тръбопроводи, които минават под Балтийско море или през Беларус и Украйна. Първоначално това беше направено под претекст за поддръжка. До лятото доставките по тръбопровода в Балтийско море паднаха до нула след поредност от детонации, които ги направиха неизползваеми.

До края на 2022 година доставките на съветският газ по тръбопроводи, е намалял със 75% спрямо миналата година. Част от спрените доставки на съветски газ бяха сменени от увеличени потоци по тръбопроводи от Алжир и Норвегия.

Повечето идват под формата на полутечен природен газ. Осигуряването на LNG з значи доста повече покупки от Съединени американски щати и Катар и съвсем удвояване на вноса на полутечен природен газ в Европейски Съюз спрямо 2021 година

Освен импорт на LNG трябваше да продължи работата на въглищните електроцентрали. Използването на въглища в Европейския съюз се е нараснало със 7% предходната година, откакто съветският импорт съвсем беше преустановен през октомври след въвеждането на наказания.

Но най-голямата помощ за елиминиране зависимостта от съветски газ пристигна под формата на понижаване на търсенето както от промишлеността, по този начин и от частни консуматори. Цената на газа внезапно се увеличи и някои промишлености пректатиха производството си, до момента в който други откриха други възможности, с цел да задоволят енергийните си потребности. Това докара до 18% спад в използването през 2021 година

Вносът на нефт от Русия също означи спад през 2022 година - общият импорт е намалял с 300 000 барела дневно, като страната въпреки всичко остава най-големият експортьор на нефт за Европейски Съюз, съгласно данни на Международната организация по енергетика. Санкциите върху вноса на недопечен нефт от декември и тези, които се вкараха този месец, значат, че вносът на съветски нефт ще спре. Вносът от Русия е сменен от доставки от Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Норвегия.
 За година България изпревари останалите членки на Европейски Съюз и стана по-зависима от изкопаеми горива
За година България изпревари останалите членки на Европейски Съюз и стана по-зависима от изкопаеми горива

Страната ни е нараснала каузи на фосилни горива в енергийния си микс от 62.87% през 2020 година до 66.38% през 2021 година

Едно от най-големите трудности пред енергийния преход, с които Европейски Съюз се сблъска на вътрешния пазар през последната година, беше най-лошата суша от 500 години насам. Въздействието пристигна посредством пониженото произвеждане на водноелектрическа сила, която преди този момент е била благонадежден източник на възобновима сила.

Франция пък трябваше да се оправи със своите остаряващи нуклеарни реактори. Обикновено експортьор на електрическа енергия, Франция беше принудена да внася електрическа енергия от своите съседи предходната година, което докара до още по-голямо търсене на изкопаеми горива.

Ядрените реактори на Франция последователно се връщат в употреба тази зима, макар че генерирането на сила остава под междинното равнище.

Белгия и Германия удължиха живота на своите атомни електроцентрали, което би трябвало в допълнение да понижи търсенето на газ, макар че тази политика в Германия би трябвало да завърши по-късно тази година.

Като цяло електрическата енергия от изкопаеми горива се чака да спадне с до 43% през 2023 година спрямо предходната година, съгласно BloombergNEF.

Въпреки всички тези промени, излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз ще намалеят с по-малко от 1%.

Енергийният преход по време на война сподели на Европейски Съюз какво може да направи, с цел да напредва още във връзка с зелените технологии.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР