Най-ярката звезда на небето, гледана от Земята, е добре познатата

...
Най-ярката звезда на небето, гледана от Земята, е добре познатата
Коментари Харесай

Какво не знаем за Сириус: Специалната кучешка звезда

Най-ярката звезда на небето, гледана от Земята, е добре познатата звезда Сириус, наричана известно Кучешката звезда заради ролята ѝ на преобладаваща звезда в съзвездието Canis Major, което значи " огромното куче ". Тъй като е толкоз очевидно небесно тяло, тя е била обект на учудване и уважение на античните нации през цялата човешка история.

Интересно е, че изцяло обособени антични култури без забележима връзка са свързвали брилянтния Сириус или с вълк, или с куче . В антична Халдея (днешен Ирак) звездата е наричана " Кучешката звезда, която води ", до момента в който в античен Китай звездата е определяна като небесен вълк. Кучешката звезда Сириус е била известна като " кучето на Слънцето " в Асирия и Акадия.

Междувременно северноамериканските коренни племена също са наричали звездата с кучешки термини. Племената сери и тохоно о'одхам от югозападната част на страната разказват Сириус като " куче, което следва планинските овце ", а чероките свързват Сириус с Антарес като кучешка звезда страж на " Пътя на душите ". Племето скиди от Небраска го назовава " Вълчата звезда ", а още по на север ескимосите от Беринговия пролив в Аляска го назовават " Лунното куче ".

Системата Сириус, ситуирана на едвам 8,6 светлинни години от Земята, е петата най-близка до човечеството известна звездна система. Името ѝ, произлизащо от древногръцкото Seirios, което значи " светещ " или " горящ ", има надълбоко значение.

Тази блестяща звезда е играла основна роля в астрономията, митологията и окултизма в продължение на хилядолетия, за което свидетелстват изображенията ѝ върху антични артефакти. В античните Веди на индийския субконтинент тази звезда е известна като Звездата на вожда; в други хиндуистки трудове тя е наричана Сукра, Богът на дъжда или Звездата на дъжда.

Небесните придвижвания на Кучешката звезда Сириус са имали голямо значение за отбелязването и предсказването на събитията на Земята. В един от образците хелиакалният изгрев на Сириус е бил комплицирано обвързван със заливането на Нил в Древен Египет, което е означавало началото на нов селскостопански цикъл.

По сходен метод за античните гърци този изгрев на Сириус съвпадал с " кучешките дни " на лятото, представляващи най-горещите и неприятни дни от сезона. Полинезийците, въпреки това, са считали появяването на Сириус за индикация за зимата и са разчитали на него за навигация през големия Тихи океан.

В разнообразни цивилизации, в това число при шумерите и вавилонците, траекторията на Сириус е била следена и почитана. Небесното пътешестване на Сириус е вдъхвало възприятие на страхопочитание и благоговение, което е довело до класифицирането му като свещено създание. Появата на Сириус на нощното небе постоянно е била съпровождана от грандиозни пиршества и радостни празненства, с които се отдавала респект на неговото надълбоко въздействие и небесно величие.

Кучешката звезда Сириус е била ненадмината като най-значимото небесно тяло на древноегипетското небе. Всъщност тя служила за крайъгълен камък на цялата им религиозна система, като множеството от божествата им били комплицирано свързани с тази светеща звезда. Системата на египетския календар, извънредно значима за планирането на земеделието и обществото, се е въртяла към хелиакалния изгрев на Сириус. Това годишно събитие, което се случвало тъкмо преди летните наводнения на Нил, бележи основен миг в живота на хората и оформя разбирането им за времето и естествените цикли.

Притежавали ли са африканските догони мистериозни звездни знания?

Мистерията Сириус " - книга, провокираща размисъл, чийто създател е Робърт Темпъл, провокира дискусия при публикуването си. Темпъл направи поразително изказване, че догоните, антично африканско племе от Мали, са имали познания за Сириус, които наподобяват невъзможни за приемане без напреднала телескопична технология. Според неговите изказвания догоните са разбирали двоичната природа на Сириус, която се състои от две звезди, известни като Сириус А и Сириус Б.

Дали антични извънземни са предали напреднали астрономически познания на племето догони?

В книгата си Темпъл предлага, че осведомеността на догоните за Сириус Б, бяло джудже, звезда-спътник на Сириус А, демонстрира дълбока антична връзка или даже извънземен контакт. Тези изказвания провокират обширни полемики и диспути измежду учени и откриватели, които изследват произхода и степента на астрономическите знания на догоните.



Важно е обаче да се означи, че тези изказвания са посрещнати скептично и сериозно от някои специалисти, които оферират различни пояснения като културна дифузия или погрешно пояснение на традициите на догоните. Мистерията Сириус продължава да бъде обект на интерес и разногласия, което подтиква към по-нататъшно изследване на забавните космологични вярвания на догоните и произхода на хипотетичните им знания за звездната система Сириус.

В наши дни Сириус продължава да заема значимо място в религиозните вярвания и духовните практики. В разнообразни секрети общества, които съществуват и до през днешния ден, Кучешката звезда се счита за главен фокус на техните учения и символика.

В хода на човешката цивилизация, от древността до наши дни, Сириус е запазил връзката си с божествеността и е бил уважаван като бездънен източник на огромно познание и мощ. Звездата, която свети най-ярко за нас тук, на Земята, несъмнено е носила особено алегорично значение за човечеството през цялата история.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР