Най-впечатляващите от близо 900 реликви на емблематични за българската история

...
Най-впечатляващите от близо 900 реликви на емблематични за българската история
Коментари Харесай

НВИМ представя дарени през 2019 г. реликви в традиционната изложба „Памет за бъдещето“

Най-впечатляващите от близо 900 реликви на емблематични за българската история персони, дарени от техни наследници, както и техника и снаряжение, получени от военните формирования в страната ще бъдат показани в обичайна годишна галерия „ Памет за бъдещето " в Националния военноисторически музей (НВИМ).

Откриването е в четвъртък (23 януари) от 16.00 часа, тогава ще бъдат връчени и дарителски грамоти в символ на благодарност към всички, с помощта на които се основава описа за нашето минало. Експонираните артефакти са дарени на музея през 2019 година.

Сред експонатите са монета на цар Иван Александър, персоналният щемпел на граф Николай Игнатиев - един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския кротичък контракт, комплект с такъми за обозначаване на военни елементи и позиции на ген. Михаил Савов - боен министър в 6 държавни управления и помощник-главнокомандващ на Българската войска в Първата балканска война, дарени от неговия внук Михаил Беров.

Любопитство провокират и револвер „ Парабелум ", тиня. 7.65 мм с герба на Царство България, български орден за Първата международна война с позволение за носене и удостоверение, връчени на германеца Рудолф Мюнх, цев, заключващ механизъм и патрони от планове в землището на село Марица през 2018 година аероплан Месершмит 109 Г6, както и нагайка с скотски крайник на полк. Димитър Младенов, запазил от обезоръжаване и обграждане войските на Прилепския гарнизон през септември 1944 година, портрет от Борис Денев на поручик Димитър Михов - брат на военния министър е легент Никола Михов, револвери и револвери от разнообразни години.

Експонатите са от средновековието до наши дни. Съвременното съществуване на Българската войска е показано посредством движимости на основния сержант на 26-и боен контингент в Афганистан старшина Ивелин Инджов.

Благодарение точно на донорите през миналите 100 години музеят се е обогатявал и през днешния ден фондовете му имат повече от 1 милион експоната - акцентира в ефира на Радио София Деяна Костова от НВИМ:

Тази донори на оказват помощ да създадем персонален и меродавен прочит на предишното ни. Изложбата е израз на почитание към тези хора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР