Най-впечатляващите древни сгради в света – висящите мостове и небостъргачите

...
Най-впечатляващите древни сгради в света – висящите мостове и небостъргачите
Коментари Харесай

Най-впечатляващите древни сгради в света – топ 10 класация

Най-впечатляващите антични здания в света – висящите мостове и небостъргачите са чудесата на актуалното инженерство. Но някои от най-впечатляващите структури в света са хиляди години зад нас.

Римският Колизеум е едно такова знамение на античната архитектура, отбелязващо решаваща преходна точка сред две доста разнообразни столетия на строителство.
За днешната ни ранглиста за най-впечатляващите антични архитектурни здания (поне тези, които към момента са частично наоколо) ще използваме Великата китайска стена като наша насочна точка и ще се потопим по-назад във времето.

20. Великата китайска стена – най-впечатляващите антични здания в света

Северен Китай, 210 година пр.н.е.

Никой не желал варварите от север да влизат в земите им. Ето за какво китайският император Цин Шъхуанг поръчва началото на днешната Велика китайска стена през трети век пр.н.е.

Изградена от сектори от стени, които покриват близо 6 400 км – без да се включват още към 2 400 км естествени бариери – стената употребява камък, тухла, дърво и пръст, с цел да сътвори физическа и психическа преграда. Голяма част от истинската стена не устоя теста на времето, само че династията Мин през 1300-те почнала строителен подтик, който направил от Великата стена чудото, което е през днешния ден.

19. Храмът на Хера

Италия, 550 година пр.н.е.

Първоначално заобиколен от 40 каменни колони (първоначално дървени), екстериорът в дорийски жанр на ниския храм на Хера е издигнат на южните скатове на хълма Кронос, цялостен с три обособени вътрешни камери. Вътрешните стени оформят места за поклонение на разнообразни гръцки богове, стаи, които по-късно се трансформират в дом на някои от античните реликви на Рим.

Храмът има варовикова основа, която се простира от изток на запад, по-дълга, в сравнение с е необятна. Междувременно кирпичените тухли образуват горната част с дърво и теракота, украсяващи интериора на храма. За страдание по-голямата част от храма е опустошен по време на земетресение през 4-ти век сл. Хр.

18. Древногръцкият Партенон на Акропола

Атина, 432 година прочие н. е.

Първите здания, издигнати върху скалистия акропол на Атина, са разрушени от персите към 480 година прочие н. е.. Това обаче не попречило на второ 15-годишно изпитание да се приключи цялостната реорганизация, която завършила към 432 година прочие н. е.

Акцентът на Акропола бил Партенона и неговата скулптура на Атина, направена от злато и слонова кост. Имало е доста други неща, които да се видят, в това число основата и колоните, направени от пентелийски мрамор.

17. Гьобекли тепе – най-впечатляващите антични здания в света

Турция, 9000 година пр.н.е.

Считан за първият храм в света , Гьобекли тепе има минимум 20 кръгли постройки, съдържащи по няколко стълба, заобиколени от стени (има към 200 стълба в целия храм). Мястото също по този начин е дом на скални скулптури с издълбани животни – лисици, змии, диви прасета, жерави и диви патици, датиращи от 10 000 година пр.н.е.

Може би най-интересното е, че някои от структурите включват стълбове, които са с Т-образна форма и тежат над 60 тона. Експертите към момента спорят за това по какъв начин такива примитивни хора са изпълнили толкоз сложна и комплицирана задача?

16. Тумулус от Бугон

Франция, 4700 година пр.н.е.

Върху варовиково плато покрай река Бугон се намира стъпаловидна могила с правоъгълна камера, Тумулус от Бугон. Вътре в античната могила има поредност от проходи и стени на камери, формирани от ортостати с форма на човек, или по-просто „ изправени камъни “. 90-тонен похлупак покрива главната камера, като монолитните стълбове разделят стаята на по-малки подсекции.

Когато е намерено, мястото е изпълнено с няколко отвесни пласта скелети и доста керамика. Това помогнало на археолозите да разпознават времевата линия на строителството и да открият какъв брой ранна и впечатляваща е тази конструкция.

15. Стоунхендж

Англия, 3000 година пр.н.е.

Широко известният Стоунхендж е построен от комбинация от огромни камъни сарсен – тип пясъчник, който се среща естествено в Южна Англия – и по-малки сини камъни. Най-големият камък сарсен, за който се счита, че е от Марлборо Даунс на към 20 благи от мястото, тежи към 30 тона.

Сините камъни, получени от Уелс, тежат сред два и пет тона всеки и евентуално са били пренесени на 150 благи, с цел да доближат последното си място за отмора на мястото на Стоунхендж.

14. Карнакските камъни – най-впечатляващите антични здания в света

Франция, 3300 година пр.н.е.

Годината 3300 пр.н.е. звучи малко прекомерно скоро за най-голямата сбирка от стоящи камъни в света? Всъщност това е релативно консервативно съмнение. Някои историци считат, че някои от камъните, които образуват масива, прочут като камъните на Карнак в район Бретан във Франция, датират чак от 4500 година пр.н.е.

Мнозина са се досещали за вероятната цел на мегалитния обект, който може да е бил употребен за следене на придвижването на слънцето или звездите. Може би в никакъв случай няма да разберем, само че самата активност на стотици и стотици издълбани камъни, сложени в подобен регламентиран ред, е безапелационна храна за спекулации.

13. Кнап от Хауър

Шотландия, 3700 година пр.н.е.

Може да наподобява просто като каменна къща, само че Кнап от Хауър в Шотландия в действителност е най-старата непокътната каменна къща в Северна Европа . Двете здания на чифлика, свързани с проход, са издигнати с цепен камък на височина малко над 1.5 метра и имат порти с аспект към морето.

Дупка в покрива демонстрира, че домът евентуално е бил изгорял от огън, а откритите каменни мебели са още по-силна индикация, че в миналото това е била антична резиденция.

12. Мегалитни храмове

Малта, 3500 година пр.н.е.

Колекция от шест разнообразни храма, издигнати в продължение на стотици години в Малта, мегалитните храмове са забележителни освен със своята автентичност и трудност, само че и заради усъвършенстваните механически умения. Част от тези умения биха били нужни за построяването на някои от най-ранните известни свободностоящи каменни структури.

Всеки храм имал друга артикулация и структура. Екстериорите постоянно били направени от корав коралинен варовик, до момента в който по-мекият варовик от глобигерина се употребявал за по-деликатен и богато декориран интериор.

11. Нюгрейндж – най-впечатляващите антични здания в света

Ирландия, 3200 година пр.н.е.

За към 4 дни всяка година слънцето от зимното слънцестоене пробива върха на този монумент от каменната епоха. Светлината пада върху пода на вътрешната камера, изпълвайки античния храм със светлина за към 17 минути.

Построен преди Стоунхендж, Нюгрейндж евентуално е бил употребен за следене на миналите години с огромна акуратност. Със земна могила и камък, образуващи проходи и камери вътре в Нюгрейндж, мястото евентуално е служило и като гробница за прекосяване и церемониално място, както и високотехнологичен часовник.

10. Сечин Баджо

Перу, 1300 година пр.н.е.

По-голямата част от най-внушителните антични структури в света се намират в източното полукълбо, само че не може да се пренебрегне Сечин Баджо в Перу. Един от най-старите археологически обекти в Северна и Южна Америка, впечатляващата структура на цивилизацията , основана в долината, била отворена за света през 2008 година след откриването на кръговиден площад от кирпичени тухли и скали с диаметър над 9 метра. Това, дружно с близкият фриз, висок над 1.8 метра, послужило като първият взор на археолозите към региона.

В последна сметка са разкрити спомагателни здания с платформи, кръгли площади, потънали детайли, фризове, гробища и стени с резби, доста от които са издигнати с предкерамични материали.

9. Театър на Марцел

Рим, 12 пр.н.е.

Римският спектакъл на Марцел има звездно минало. Поръчан от Юлий Цезар и по-късно открит от Август , архитектурата на постройката с колони се трансформирала в пример за безчет театри и игрища, които щели да последват.

Театърът на Марцел бил място навън, което можело да побере 20 000 фенове. Включвал полукръгла травертинова фасада, арки, дорийски колони и три равнища за сядане. Сложният дизайн включвал стълби, рампи и даже декор навън, който се виждал зад сцената.

8. Акведукт в Сеговия – най-впечатляващите антични здания в света

Сеговия, Испания, 50 година

Полезните неща нормално са най-добре непокътнати, заради което основният акведукт на Сеговия в Испания е един от най-хубавите оживели образци за античен акведукт. Вероятно издигнат към 50 година сл. Хр., единствено няколко десетилетия преди Колизеума, той е пренасял вода от река Фрио до испанския град Сеговия.

Изработен от 24 000 гранитни блока — и без хоросан забележете — той покрива над 12 км вълнообразен пейзаж. Със 165 арки, които доближават над 9 метра височина, двуетажният акведукт е издигнат с огромна точност, заради което стои и до през днешния ден.

7. Римският Колизеум

Рим, 80 година сл. Хр.

С дължина 188 метра и широчина 156 метра Колизеумът в Рим е бил най-големият амфитеатър, когато бил в разцвета си. Страннотот е, че не е бил вграден в скат на рид за поддръжка, както доста други огромни структури от това време. Вместо това, това бил изцяло свободно изравен стадион с основа от бетон и камък, който можел да обезпечи места за 50 000 гости в голям брой конфигурации и равнища.

На всичкото от горната страна 80-те покрити с тента арки на Колизеума водят посетителите в сцена, която е толкоз добре проектирана, че даже може да бъде наводнена с вода, с цел да поддържа водни събития.

6. Ла-Хуг-Би (La Hougue Bie)

Остров Джърси, 3500 година пр.н.е.

La Hougue Bie на остров Джърси край крайбрежията на Нормандия, Франция, има две истории. Когато е издигнат за първи път към 3500 година прочие н. е., той е служил като гроб за прекосяване, един от най-високите в Европа. Бил е набожен обект, белязан като феодален параклис, ситуиран на върха на праисторическия могилен долмен – гроб, маркиран с изправен камък.

След това, във втория си живот, той е бил дом на команден бункер, издигнат по време на немската окупация през Втората международна война.

5. Египетските пирамиди – най-впечатляващите антични здания в света

Египет, епохи към 2500 година пр.н.е.

Нищо не показва мощта на Старото царство на Египет по-добре от мощните строителни старания на пирамидите от края на третата династия и изключително величественият Велик сфинкс в Гиза, издигнат към 2530 година пр.н.е. Строителството на пирамидите в действителност се ускорява през 2600 година, когато гробниците от кални тухли стартират да получават емблематичната си форма с помощта на стъпаловидни пластове камък.

По това време те са били заобиколени от светилища и дворове, даже храмове. Там, където истинската пирамида достигала към 62 метра височина, Голямата пирамида на Хуфу се издига до над 146 метра и изисквала милиони каменни блокове – тежки към два и половина тона всеки. Всеки от тях бил ръчно изрязван и целият развой претендирал хиляди служащи, които да изтеглят материалите на място.

4. Крепостта Ван

Турция, 750 година пр.н.е.

Започната към 900 година пр.н.е. с построяването, дефинитивно завършена повече от век по-късно, крепостта Ван се намира на стръмна отвесна канара, която гледа към Тушпа, античната столица на Урарту (Царство Арарат), покрай актуалния град Ван в Турция.

С долните елементи на стените, направени от немазан базалт и кални тухли, които образуват останалата част, крепостта Ван е по-скоро знак на районна мощ, в сравнение с военно владичество, само че е сменяла притежателя не по-малко от дузина пъти без значение от това.

Най-мистериозно изчезналите цивилизации – топ 10 ранглиста

3. Портата на нациите в Персеполис

Персия (сега Иран), 470 година прочие н. е.

Ритуалите, предопределени да отблъскват злото в антична Персия, включвали потреблението на бикове и божеството ламасу – човешка глава върху животинско тяло с крила. И когато цар Ксеркс се заел да построи Портата на нациите в Персеполис, те изиграли роля, както и внушителните 15-метрови колони с богато украсени гравюри.

Двойка издълбани бикове белязали входа в единия завършек на портата, до момента в който резбован ламасу украсявал противоположния край. Не единствено размерите на дърворезбите били впечатляващи за времето, само че и детайлите били екстравагантни. Зала сред двете резбовани врати водела към трети, по-широк южен вход. Дървените вътрешни въртящи се порти били покрити с метал, евентуално гравирани в съвсем същия жанр като огромната зала.

2. Санчи Ступа

Индия, 300 година пр.н.е.

Формата, сходна на полукълбо, известна като ступа , е постоянно срещана панорама в будистката архитектура, а ступата Санчи е може би най-известният от античните образци. Една от най-старите каменни структури в Индия , покритието на ступата е издигнато, с цел да приюти останките на Буда.

Издълбани портали, порти с резби за описване на истории, спомагателни стълбища и платформа от най-високо равнище са добавени през стотиците години след първичното създаване на мемориала през 300 година прочие н. е.

Невероятни антични мегаструктури, които ще ви изумят – топ ранглиста

1. Сексагинта Приста

България, II век пр.н.е.

Останките от римската цитадела Сексагинта Приста се намират в северната част на Русе, на брега на река Дунав. В превод от латински името значи „ пристанище на 60-те кораба “ и не е обещано инцидентно. Пристанището датира от 70-те години на 1 век прочие Хр. и е издигнато на мястото на тракийско населено място и светилище. Малко по-късно, през 80-те години на същия век, император Домициан повежда така наречен Дакийски войни и би трябвало да трансферира 6000 бойци от другия бряг на Дунав.

Това било реализирано благодарение на 60 речни кораба, типични за това време. Пристанището е разполагало с „ места за паркиране “ за тъкмо 60 кораба от този жанр, тъй че името е обещано малко след успеха над даките.

Днес останките от крепостта са изложени като музей навън. Отворени за гости са 50-метровите крепостни стени, основите на няколко здания като Принципията (военния щаб) и храма на Аполон . По тези земи е издигната наблюдателна кула. Тя е тъкмо копие на друга кула от първите години на Римската империя, която се е намирала в долната част на река Дунав.

В тези далечни дни придвижването на река Дунав надолу по течението – от античния Сининодунум (днешен Белград) до устието на реката в Черно море – било интензивно и по крайбрежията били издигнати голям брой речни станции, пристанища и фарове. Самата цитадела Сексагинта Приста обаче била по-скоро боен лагер, в сравнение с град.

Археологическите изследвания демонстрират, че римският лагер е издигнат върху тракийско светилище – целият рид е посипан с тракийски паметни ями и единствено няколко от тях са проучени. Те дават информация за непознати до момента антични тракийски религиозни практики. По-късно, през IX – X век, върху нейните руини поражда средновековното населено място Русе.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР