Най-висшата съдебна инстанция във Финландия потвърди съдебни актове на две

...
Най-висшата съдебна инстанция във Финландия потвърди съдебни актове на две
Коментари Харесай

Финландският Върховен съд забрани неонацистка група, свързана с насилие

Най-висшата правосъдна инстанция във Финландия удостовери правосъдни актове на две по-долни инстанции за възбрана на неонацистка група, в сходство с искане на Националния съвет на полицията, съгласно който тя е расистка и нападателна, съобщи ДПА.

Решението на Върховния съд се отнася за Движението за скандинавска опозиция и две негови подразделения. Групировката популяризира ненавист против евреи, имигранти и полови малцинства, се споделя в правосъдния акт. Тя беше краткотрайно неразрешена през 2018 година, когато Националният съвет на полицията прикани за възбраната ѝ, защото последователи на групировката били подбуждани да правят насилствени дейности.

Върховните магистрати показаха, че Движението за скандинавска опозиция не може да се употребява от закрилата на независимост на словото и независимост на сдружаване, защото неговата активност нарушава тези права.

Подобна възбрана е била издадена във Финландия през 1970 година, заяви публичната телевизия YLE.

Полицията настоя за възбрана на придвижването, откакто негов член беше наказан през 2016 година на две години затвор за нахлуване по време на митинг против расизма в Хелзинки. Тогава нападателят ритнал мъж в гърдите по време на спор, до момента в който членове на екстремистката организация раздавали пропагандни листовки. Жертвата паднала на земята, блъснала си главата и умряла на улицата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР