Най-високото отличие на Словакия за чужденци - Бял двоен кръст

...
Най-високото отличие на Словакия за чужденци - Бял двоен кръст
Коментари Харесай

Ордени за българи, защитавали Пражката пролет

Най-високото отличие на Словакия за чужденци - " Бял двоен кръст " - трета степен, граждански - получиха през днешния ден тримата български студенти Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев, лежали в пандиза поради разпространяване на позиви в отбрана на Пражката пролет през 1968 година.

През септември 1968- ма тримата студенти от Софийския университет напечатват и популяризират позиви, които гласят: " Вън войските на марионетката Живков от Чехословашка социалистическа република ". След месец те са задържани, а след това хвърлени в пандиза. Тримата са единствените българи, протестирали против военната намеса в Чехословакия.
Н. Пр. Мануел Корчек, дипломат на Словакия: Искаме през днешния ден да почетем този техен героизъм, тъй като той е едно обръщение освен за тези, които са претърпели 1968-ма персонално, само че и за младите генерации, че би трябвало да се застъпват за демокрацията и човешките права.
Днес Александър Димитров получи персонално ордена си от дипломат Корчек. Другите двама, Едуард Генов и Валентин Радев, бяха наградени посмъртно и оценките им одобриха техните синове.

Александър Димитров: За мен това е най-важното - че това нещо се помни и се почита.Гено Генов, наследник на Едуард Генов: Това е голяма чест за нашето семейство, само че и на мен и на брат ми и на майка ми, на всички ни е мъчително, че не доживя да види този миг. Веселина Петкова, брачна половинка на Валентин Радев: Те не са се считали за герои тогава, просто са свършили това, което е трябвало да създадат.
Александър Димитров към този момент получи през 2008-ма от чешкия министър-председател медал " Крамарж " за гражданската си героизъм. През 2014-та президентът Плевнелиев награди пък Едуард Генов с медал " За гражданска заслуга ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР