Най-високопроизводителни остават работещите в индустриалния сектор, където всеки зает създава

...
Най-високопроизводителни остават работещите в индустриалния сектор, където всеки зает създава
Коментари Харесай

Производителността на труда се увеличава с 3% през второто тримесечие

Най-високопроизводителни остават работещите в индустриалния бранш, където всеки ангажиран основава приблизително по 7.2 хиляди от добавената стойност в стопанската система.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Инвестиционните разноски на страната нарастват до 1.6 милиарда лева към юли

Бюджетният остатък се покачва до близо 2.5 милиарда лева към август, демонстрират предварителните оценки
2 сеп 2018
Температурният сензор на Българска народна банка

Централната банка сигнализира, че банките натрупат повтаряем риск, поради което скоро може да им наложи още един финансов буфер
31 авг 2018
Българска народна банка намали прогнозата си за икономическия напредък през 2018 година

Експертите залагат на 3.9% нарастване на Брутният вътрешен продукт, до момента в който през декември упованията бяха за 4.2%
27 авг 2018
Икономиката на България забавя темпа си на напредък до 3.4%

Основният мотор продължава да е потреблението, а рискът е то да се намали поради растящата инфлация
14 авг 2018 Производителността на труда леко форсира темпа си на напредък до 3% през второто тримесечие, откакто през интервала януари - март означи годишно покачване от 2.3%, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Ускорението евентуално идва от по-малкия брой работещи в нископроизводителния поземлен бранш, където заетите падат с 43 хиляди души на годишна база.

През същия интервал брутната добавена стойност в стопанската система нараства с 3% по отношение на април - юни 2017 година Най-голям принос за нарастването има имотният бранш с 0.9 прочие п., следван от индустрията (0.7 прочие п.).

Национален статистически институт разгласява и ревизираните оценки на брутния вътрешен артикул в България през второто тримесечие. Леки промени са забележими в съставените елементи на индикатора - данните за вложенията и потреблението са ревизирани леко нагоре, само че в това време оценките за износа са намалени. Така общият стопански напредък през интервала април - юни остава 3.4%, колкото беше и по експресните данни от август.

Работещите на трудов контракт се усилват

Броят на работещите в стопанската система продължава да се усилва и през второто тримесечие, въпреки и едвам с 6.2 хиляди души общо на годишна база. Растежът идва от повече хора на трудов и цивилен контракт (37.6 хил.), до момента в който самонаетите понижават с 31.3 хиляди души, като спадът идва главно от селското стопанство. Новонаетите пък са най-вече в търговията, строителството и промишлеността.

Стойността на брутната добавена стойност в стопанската система, което е разликата сред крайната стойност на продукцията и изразходваните за производството й артикули и услуги, доближава 38.1 милиарда лева към юни. Най-високопроизводителни остават работещите в индустриалния бранш, където всеки ангажиран основава приблизително по 7.2 хиляди от добавената стойност в стопанската система. На второ място са услугите с по 6.3 хиляди лева на служащ, а на трето - аграрният бранш с 1.1 хиляди лева

Покупките на семействата водят

Данните за потреблението в страната са ревизирани нагоре по отношение на експресните оценки на Национален статистически институт. Докато през август нарастването беше 4.7% на годишна база, в този момент е нагоре с 0.1 прочие п. Големият мотор са покупките на семействата, които се покачват с 5% по отношение на второто тримесечие на предходната година. Потреблението на обществения бранш също пораства, само че по-бавно (2.3%), а и е с по-малък дял, което намалява приноса му към общия растеж на стопанската система.

Анализатори обаче разясняват, че растящата инфлация може да ограничи покупките на семействата в един миг. Друг фактор е нарастването на стопански неактивното население в страната. Според икономисти запасите за включване на нови хора на пазара на труда се изчерпват, което рано или късно ще се трансформира в предизвикателство пред растежа.

По-слабо вътрешно търсене пък се вижда в числата за вноса, където растежът е ревизиран надолу с 0.3 прочие п. до 4.3% през второто тримесечие. Износът също се забавя повече от първичните данни, а на тримесечна база даже отбелязва спад от 1.3%. Така общият принос на чистия износ към стопанската система остава негативен за пето следващо тримесечие.

Инвестициите като съставен елемент на Брутният вътрешен продукт са ревизирани леко нагоре с 0.2 прочие п. до 4.6% годишен напредък. Според последната макроикономическа прогноза на Българска народна банка позитивните настройки на компаниите, мощното търсене на артикули и услуги и високото натоварване на индустриалните мощности са причина да се чакат по-високи частни вложения тази година. Капиталовложенията от страна на страната също ще нарастват до 2020 година вследствие на усвояването на европейски средства.

Добавена стойност от парцели и промишленост

Имотният пазар към момента е водещ бранш във връзка с добавената стойност, която генерира в стопанската система. Като процентно нарастване смяната е със 7.2% нагоре по отношение на второто тримесечие на 2017 година Така приносът на бранша към растежа на общата брутна добавена стойност в стопанската система доближава 0.9 прочие п.

Високо годишно покачване в добавената стойност за стопанската система означават и секторите финанси и обезпечаване (6%) и строителство (5.9%). Относително дребният им размер обаче отслабва въздействието им. От друга страна, високопроизводителната индустрия способства с 0.7 прочие п. към растежа, въпреки че годишното нарастване е едвам 3%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР