Най-високият вулкан на най-гъсто населения остров в Индонезия изригна за

...
Най-високият вулкан на най-гъсто населения остров в Индонезия изригна за
Коментари Харесай

Вулканът Семеру изригна и покри 6 села с пепел, 2000 са евакуирани - Свят

Най-високият вулкан на най-гъсто популации остров в Индонезия изригна за следващ път, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Семеру изригна и изхвърли пепел в небето, която покри няколко села и провокира евакуацията на близо 2000 души на основния остров - Ява, написа Би Би Си.

Властите покачиха предупредителния статус на вулкана до най-високото равнище – от 3 на 4. Това значи, че са застрашени домовете на хората.

Хората са инструктирани да стоят на разстояние минимум 8 км от него, защото Семеру бълва горещи лавини от лава.

Мост, който се възвръща от повреди при предходното изригване на вулкана, е бил съществено развален.

Вулканична пепел, смесена с мусонен дъжд, пада върху околните села и 1969 души, в това число деца и възрастни хора, са били евакуирани, заяви Националната организация за понижаване на следствията от бедствия (BNPB).

Най-малко шест села са наранени.

Мусонни дъждове са подкопали и срутили купол от лава и това е провокирало изригването – счита Агенцията по вулканология и битка с геоложките рискове към Министерството на енергетиката и минералните запаси, заяви представителят на Националната организация за ръководство на бедствията на Индонезия Абдул Мухари.

Последното огромно изригване на Семеру беше през декември предходната година, когато вулканът аргументи гибелта на 51 души в села, които бяха заровени под пластове тиня. Стотици други хора получиха съществени изгаряния, а изригването наложи евакуацията на повече от 10 000 души.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР