Най-високите за лятото у нас температури се очакват през уикенда.Европа

...
Най-високите за лятото у нас температури се очакват през уикенда.Европа
Коментари Харесай

Температурите стигат 44 градуса в неделя

Най-високите за лятото у нас температури се чакат през уикенда.

" Европа е обхваната от гореща вълна. Поредна седмица пожарникари водят неравна борба в пламъците в доста страни. Топлите талази обгръщат последователно източните елементи на Средиземноморието, в това число и Балканския полуостров. През идващите дни, до неделя, ще бъдат маркирани високи температури. С горещото време в неделя температурите у нас ще бъдат към 37 градуса, в югозападните региони до 44 градуса ", прогнозира синоптикът Петър Янков в студиото на  " България заран ".

В страната ни за горещо се смята времето, когато живакът на термометрите покаже над 33 градуса.

" По Черноморието температурите ще бъдат по-ниски, близостта на Черно море оказва благотворно въздействие и там градусите ще бъдат към 30-31 ", уточни синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че превалявания се чакат в неделя в Стара планина и Пирин. Те ще бъдат слаби и разхладителни. Вероятността за тях е към 30%. И до момента в който ние чакаме пика на горещините през уикенда, температурите в Европа ще се възстановяват.

" За Лондон прогнозите за неделя са 30 градуса, за Париж - 37. Тези температури, в границите на 30-35 градуса, за Западна Европа са доста високи. Максималната стойност за Лондон и Париж за този интервал е 23-24 градуса. Тези над 10 градуса повече са високи за тези региони. Ние сме привикнали на по-високи температури, при нас обикновено за лятото е те да бъдат 32-33 градуса ", сподели още Янков.

Измерената най-висока температура у нас е през предишния век в Пловдив - 44 градуса. Синоптикът разясни, че формалните данни за стойностите се събират при специфични условия.

" Датчиците са на 2 м над земната повърхнина, клетката е върху окосена тревна повърхнина и надалеч от прилежащи обекти ", уточни Петър Янков.

Затова и градусите, които действително се усещат в другите елементи на градовете са разнообразни. По-високи са към здания, асфалт, а по-ниски - в паркове и на проветриво място.

От думите му стана ясно, че разхлаждане се чака към 27-28 юли, когато температурите ще са 27-33 градуса. След това още веднъж ще има стопляне, а температурите ще доближават до 38-39 градуса.

Синоптикът предизвести да не подценяваме рисковете от пожари в сухото и горещо време.

" Той е на всички места, където има изсъхнали треви, гори. Около 14 часа минах около счупено стъкло, което беше толкоз загрято, че подпалваше дребна хартийка на паркинга до колата ми. Човешката активност способства доста за възникването на пожари. Стъклото работи като лупа и подпалва млаки сухи неща като хартийката, която беше почнала да пуши. Данните демонстрират, че при към 60% от пожарите повода е човешка немарливост ", съобщи Янков, написа dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР