Най-високите върхове в света може да загубят до 80% от

...
Най-високите върхове в света може да загубят до 80% от
Коментари Харесай

Хималайските ледници могат да загубят до 80% от обема си до края века

Най-високите върхове в света може да изгубят до 80% от своя размер до края на века, пишат от CNN . Това би могло да се случи, в случай че температурите на Земята не спрат да се повишават.

В новия си отчет учени от Непал от Международния институт за консолидиране планинско развиване разказват поредност от опити по отношение на това по какъв начин въздействат климатичните промени на планините от Афганистан до Западен Мианмар, които обгръщат над 4,1 млн. км. Суша.

В отчета се споделя, че ледниците в Хиндукуш и Хималаите се топят с 65% по-бързо през последното десетилетие, в сравнение с в предходните години.

В района има 12 реки, които зареждат над два милиарда души в 16 страни. Сред тях Индия, Китай и Пакистан.

Учените от Непал предизвестиха през 2019 година, че световното стопляне ще докара до извънредно забързано размразяване на ледниците, а това ще резултира в дефицит на вода.

Последният теоретичен отчет демонстрира, че ситуацията се утежнява с доста по-бързи темпове от предвижданото. В момента световното стопляне е към 1.5 до 2 градуса по Целзий. При такива стойности ледниците биха понижили своя капаците с 30 до 50% до 2100 година.

Ако обаче бъде надхвърлена границата от 3 градуса, ледниците може да изгубят до 75% от потенциала си.

Учените одобряват психическата граница от 1.5 градуса по Целзий за повратна точка за световното стопляне. Според тях над тази стойност ще стартират наводнения, суши, големи горски пожари, дефицит на храна и други

" Във всички три съществени аспекта на климата сме в застой или сме тръгнали по неверния път. Важно е да отбележим, че последствията от нашето безучастие стават все по-големи и се забързват от ден на ден и повече “, споделя проф. Салемул Хук от Международния институт по климатични промени и и развиване в Бангладеш.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР