Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 29

...
Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 29
Коментари Харесай

Най-високите температури през септември у нас ще 34 градуса, а най-ниските - 4

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат сред 29 и 34 градуса, а най-ниските - сред 4 и 9 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Отдела " Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през септември се чака междинните месечни температури да бъдат към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 17 и 20 градуса, а за планините - сред 3 и 10 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която за равнините е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските региони - от 60 до 80 литра на квадратен метър.

В началото на септември температурите ще се намалят и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици

През първите дни от месеца през страната ще премине атмосферно разстройване и температурите релативно ще се намалят. На доста места, основно в следобедните часове, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. През втората половина от първото десетдневие времето ще е най-вече слънчево и температурите ще се покачат.

В началото на второто десетдневие през страната ще премине леден атмосферен фронт. Облачността ще се усили и на доста места ще превали дъжд. Температурите ще стартират да се намаляват. През втората половина от интервала се чака времето да е най-вече слънчево.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се намаляват и към този момент ще бъдат по-ниски от нормалните за интервала. Повишава се вероятността за основаване на валежна синоптична конюнктура.

Кои са присъщите особености на септември?

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години преваляванията надвишават неколкократно месечните правила. Обикновено през септември облачните дни са от два до шест, а тези с дъжд - към четири. Измервани са извънредно високи температури - към 40°, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

На 23 септември в 4 часа и 4 минути стартира астрономическата есен

Астрономическата информация демонстрира, че при започване на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 00 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 8 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 45 минути.

Фазите на луната през септември са: на 3 септември е първа четвърт, на 10 септември - пълнолуние, на 18 септември - последна четвърт, а на 26 септември е новолуние.       

На 23 септември в 4 часа и 4 минути настава есенното равноденствие и стартира астрономическата есен, осведомят метеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР