Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 29

...
Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 29
Коментари Харесай

Очаква ни динамичен септември. Живакът ще варира от 4 до 34 градуса

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат сред 29 и 34 градуса, а най-ниските - сред 4 и 9 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Отдела " Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през септември се чака междинните месечни температури да бъдат към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 17 и 20 градуса, а за планините - сред 3 и 10 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която за равнините е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските региони - от 60 до 80 литра на квадратен метър.

В началото на септември температурите ще се намалят и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

През първите дни от месеца през страната ще премине атмосферно разстройване и температурите релативно ще се намалят. На доста места, основно в следобедните часове, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. През втората половина от първото десетдневие времето ще е най-вече слънчево и температурите ще се покачат.

В началото на второто десетдневие през страната ще премине леден атмосферен фронт. Облачността ще се усили и на доста места ще превали дъжд. Температурите ще стартират да се намаляват. През втората половина от интервала се чака времето да е най-вече слънчево.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се намаляват и към този момент ще бъдат по-ниски от нормалните за интервала. Повишава се вероятността за основаване на валежна синоптична конюнктура.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години преваляванията надвишават неколкократно месечните правила.

Обикновено през септември облачните дни са от два до шест, а тези с дъжд - към четири. Измервани са извънредно високи температури - към 40°, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Астрономическата информация демонстрира, че при започване на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 00 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 8 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 45 минути.
Фазите на луната през септември са: на 3 септември е първа четвърт, на 10 септември - пълнолуние, на 18 септември - последна четвърт, а на 26 септември е новолуние.

На 23 септември в 4 часа и 4 минути настава есенното равноденствие и стартира астрономическата есен, осведомят метеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР